Ezek a szabályok vonatkoznak a külföldre kiküldött munkavállalókra

2016.04.07

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió rendkívül eltérő gazdasági fejlettségű tagállamokat tömörít, így az eltérő munkafeltételek a tagállami vállalkozások számára jelentős piaci kihívást jelentenek. Míg ugyanis például a kelet-európai régióban a minimálbér szintje havi 300 euró környékén mozog, addig a kontinens nyugati felén 1900 euró összegű minimálbérekkel találkozunk.

Bővebben

Döntött az Európai Bíróság – Így kell értelmezni a minimális bérszintet

2015.03.10

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én a C/396-13 sz. ügyben minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám a tekintetben, hogy a minimálbér szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően, lényeges.

Bővebben

Kiküldött munkavállalók - Szlovénia

2015.01.20

A RIDE projekt ljubljanai konferenciájának célja, hogy a szlovén partner szakszervezeti vezetőivel és hatósági szereplőivel megismertesse az EU kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelvének (96/71/EK), valamint az új, hatósági együttműködést célzó irányelv (2014/67/EU) legfontosabb, a munkavállalókat védelmező tartalmát.

Bővebben

Lecsapott a francia hatóság egy magyar cégre: azonnal felfüggesztették

2014.12.01

Az OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta. Ez az első alkalom, hogy alkalmazták azt a törvény, amelyet a külföldi cégek által alkalmazott kiküldött munkavállalók kihasználásának megakadályozása érdekében júliusban fogadott el a francia parlament.

Bővebben

Így változnak a tb-szabályok

2014.11.10

Változik a járulékalap, fontos kötelezettség vár a külföldön dolgozókra: számos ponton módosítja a 2015-re szóló adócsomag a társadalombiztosítás szabályait.

Bővebben

Kiküldött munkavállalók - olaszországi helyzet

2014.10.05

A RIDE projekt római rendezvénye döntően az olasz szabályozás és jogalkalmazás bemutatására, annak vitatható elemeire összpontosított, igen sok szakszervezeti és hatósági meghívott bevonásával. Ezért sokkal kisebb szerep jutott a szlovén, a román és a magyar jogi környezettel való összevetésnek.

Bővebben

Kiküldetésben Magyarországon és külföldön (előzetes tanulmány)

2014.09.12

A munkavállalók kiküldetése egyes szektorokban a munkaerőhiányt pótolja az egységes európai piacon. A szolgáltatások szabad nyújtása ennek része, amely garantálja egy cég, vállalkozó számára, hogy egy másik államban magánjogi szerződéssel egy pályázaton elnyert munkát kiküldött munkavállalóival is megvalósíthassa.

Bővebben

Rights wIthout borDErs - RIDE

2014.01.12

Az Európai Bizottság által finanszírozott újabb projektben vállalt szerepet a LIGA Szakszervezetek. A projekt címe: „Munkavállalók kiküldetése: az igazgatási együttműködés és az információhoz való hozzáférés javítása". A főpályázó a az olasz CGIL, az együttműködő partnerek a LIGA Szakszervezetek mellett a romániai Cartel-Alfa, a szlovén ZSSS és az Építészetben és Fafeldolgozásban Dolgozók Európai Szakszervezeti Szövetsége.

Bővebben

A 8 legfontosabb kérdés egy kiküldetés során - miért fontos ezeket szabályozni?

2013.09.19

Sok vállalatnál gyakori, hogy "mobilitási programjuk" részeként nemcsak fogadnak, hanem maguk is kiküldenek munkavállalókat más országokba. Csakúgy, mint a fogadás tekintetében, a kiküldéseknél is nagyon fontos, hogy legyen egy szabályzat, ami meghatározza az irányelveket. Ez a szabályzat biztosítja, hogy a kiküldött munkavállaló biztosan beszerezze a kötelező engedélyeket, hogy a lehető legoptimálisabban adózzon, és tisztában legyen azzal, hogy a kiküldetéssel kapcsolatban mennyi anyagi juttatást várhat a cégtől.

Bővebben

Benyújtotta a kormány az adócsomagot

2013.10.18

A kormány pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a többségében 2014. január 1-jétől hatályos adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot. A 300-nál több paragrafusból álló csomagban a személyi jövedelemadó változtatásának leghangsúlyosabb része a családi járulékkedvezménnyel összefüggésben szükséges kiegészítések és pontosítások átvezetése. Ezen belül kiegészülnek a kedvezményre való jogosultság igazolására, illetve a bevallás tartalmára vonatkozó szabályok.

Bővebben

A Bizottság üdvözli a kiküldött munkavállalók védelmének megerősítéséről szóló tanácsi megállapodást

2013.12.09

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos üdvözölte, hogy az EU foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa december 9-én ún. általános megközelítés formájában megállapodásra jutott a munkavállalók kiküldetését szabályozó irányelv megfelelő végrehajtását ösztönző irányelvjavaslatról. A Bizottság 2012 márciusában nyújtotta be javaslatát (lásd: IP/12/267).

Bővebben

Gondot okoz a kiküldött dolgozókról szóló irányelv végrehajtása

2006.02.27

Szakértők szerint teljes zűrzavar uralkodik annak az irányelvnek a végrehajtásában, aminek célja a szolgáltatások nyújtása keretében egy másik tagállamba küldött dolgozók jogainak védelme. Szakértők szerint teljes zűrzavar uralkodik annak az irányelvnek a végrehajtásában, aminek célja a szolgáltatások nyújtása keretében egy másik tagállamba küldött dolgozók jogainak védelme.

Bővebben

A kiküldött munkavállalók helyzetén javítana a Bizottság

2008.04.07

Az Európai Bizottság sürgős cselekvésre szólította fel csütörtökön a tagállamokat azon munkavállalók helyzetének a javítása érdekében, akiket munkaadóik ideiglenesen egy másik tagállamba küldenek meghatározott feladatok elvégzésére.

Bővebben

Nyugvóponton a vita a kiküldött munkavállalókról

2014.04.18

Áldását adta az Európai Parlament a kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos új jogszabály-tervezetre. Az EU miniszteri tanácsa már korábban lezárta a vitát az ügyben, így már csak a formális hatályba helyezés van hátra, ami után a tagországoknak két évük lesz az átültetésre.

Bővebben

A kiküldött munkavállalók jogait pontosítja a Bizottság

2012.03.21

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó már hatályban lévő uniós előírások jobb betartását célozza az jogszabálycsomag, amelyet szerdai ülésén fogadott el az Európai Bizottság. A testület beépítette a tervezetekbe az elmúlt években hozott, legendássá vált európai bírósági ítéleteket, így egyértelműbbé válhat az is, hogy milyen ügyekben léphetnek fel a szakszervezetek.

Bővebben