Duális képzés: zsákutca vagy jó irány?

2015.02.16

Átgondolatlannak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormány szakképzési reformját. Mendrey László szerint a szakma bevonása nélkül, politikai alapon szervezik át az oktatást. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint viszont az irány jó, mert a duális képzés bevezetése óta tíz százalékkal nőtt a szakmunkás pályakezdők elhelyezkedési aránya.

Bővebben

Magyar ácsot minden tetőre!

2014.10.07

Az idei EuroSkills szakmai bajnokságot Lille-ben tartották, ahol vasárnap este hirdették ki, kik Európa legjobbjai. A magyar mezőny 22 fiatal szakmunkásból állt, akik közül aranyérmesek lettek az asztalosok, az informatikusok és a tisztítás technológusok: összesen 16 éremmel térhettek haza a fiatal magyar szakemberek.

Bővebben

Czomba: Versenyképes tudást biztosít a duális képzés

2014.01.29

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek, amellyel képesek lesznek helytállni a munkaerőpiacon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára kedden Budapesten a Siemens Zrt. tanműhelyében, a duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatón.

Bővebben

Közelebb kell vinni a szakképzést a munkaerőpiachoz

2013.11.15

Az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Szekszárdon, a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának pályaválasztási kiállításán beszélt.

Bővebben

VI. Szakma Sztár Fesztivál

2013.05.08

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013-ban hatodik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

Bővebben

Parlament előtt a szakképzésekről szóló előterjesztés

2012.12.03

Megkezdődött a parlamentben a szakképzésekről szóló vita. A javítóvizsgákon részszakképesítést szerezhetne a rendes vizsgán megbukó diák, valamint a tanulószerződésben ezentúl fel kell majd tüntetni, hogy a gyakorlati hely kizárólag tanműhely-e, vagy egyéb tevékenységet is folytat - írja a Magyar Nemzet.

Bővebben

Kiemelkedő magyar siker a Szakmák Európa bajnokságán

2012.11.16

Az előzetes várakozásokat meghaladva, a magyar csapat a negyedik legtöbb aranyérmet elhozva teljesítette a belgiumi EuroSkills Spa-Francorchamps 2012-t, a szakmák Európa bajnokságát.

Bővebben

Ülésezett a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács

2012.11.16

2012. november 5-én a Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvtár termében tartotta rendes gyűlését a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT). Az ülés napirendjén szerepelt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) beszámolója az Euroskills 2012 versenyen a magyar csapat által elért eredményekről.

Bővebben

Felére csökken a szakirányok száma a szakképzésben

2012.11.03

A valódi munkaerő-piaci igényekre kell építeni a szakképzésben, ezért a felére, 77-re, csökken a választható szakirányok száma - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának október 30-i budapesti ülésén.

Bővebben

Esélyteremtés szakképzéssel - hogyan lehetséges?

2012.10.19

Egy közelmúltban rendezett konferencián arra a kérdésre keresték a választ, hogy a szakképző iskoláknak milyen lehetőségeik vannak a befogadó oktatás megteremtésére saját intézményi kereteiken belül.

Bővebben

Háromosztatú képzési rendszerre van szükség az EU-ban

2012.09.12

A német típusú duális szakképzés modellként szolgálhat a többi uniós tagországnak, a rendszert azonban az idegen nyelvi oktatás erősítésével triálissá, háromosztatúvá kell tenni - fejtette ki Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Die Welt-ben megjelent interjúban.

Bővebben

Új köntösben az OKJ-s szakmai képzés

2012.09.07

A jogalkotó teljesen felkavarta a felnőttképzés állóvizét, mivel új szakképzési törvényt alkotott (2011. évi CLXXXVII. törvény), és újraszabta az Országos Képzési Jegyzéket [150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet]. A HRportál cikkében sorra vesszi a legfontosabb változásokat, és hogy mire kell figyelniük a képző intézményeknek.

Bővebben

Egyszerűsödést várnak az OKJ megújított rendszerétől

2012.07.31

Jelentősen csökken a januártól elérhető szakképzések száma - derül ki az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) közelmúltban megjelent, módosult formájából, amely 2013-tól lesz érvényes.

Bővebben

Megoldja a munkaerő-piaci problémákat a német szakképzési rendszer

2012.07.17

A tanulónak, az államnak és a cégnek is csak előnye származik a német duális szakképzési rendszerből. Jó hír, hogy más országokban is eredményesen alkalmazható a német modell.

Bővebben

A vállalatoknak is részt kell vállalniuk a gyakorlatorientált képzésben

2012.06.10

A vállalatoknak is részt kell vállaniuk a gyakorlatorientált képzésben és a felsőoktatási intézményekkel együtt kell kialakítaniuk az ehhez szükséges stratégiát. A duális képzési rendszerre való átállás megoldás lehet a jelenlegi problémákra - hangzott el egy konferencián.

Bővebben

Általános vitára alkalmas a szakképzési törvény módosítása

2012.04.24

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a szakképzési törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén.

Bővebben

ÁSZ: komoly problémák voltak a szakképzési hozzájárulás körül

2012.02.03

A szakképzési hozzájárulás felhasználásának hatékonyságával és eredményességével kapcsolatban komoly problémák merültek fel, ami a szabályozásban, valamint az ellenőrzések végrehajtásában rejlő hiányosságokra vezethető vissza - többe között ez a megállapítás is szerepel az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról szóló legfrissebb vizsgálatának összegzésében.

Bővebben

Szakképzési konferencia Veszprémben

2011.12.02

2011. november 29-én a LIGA Szakszervezetek szakképzési projektjének részeként szakképzési témájú találkozóra került sor Veszprémben. Az eseményen a LIGA Közép-Dunántúli szakszervezeteinek tisztségviselői vettek részt.

Bővebben

Szakszervezetek a szakképző központban

2011.05.23

A Liga Szakszervezetek képzési tervének megfelelően, a Nyugat-magyarországi régió szakszervezeti tisztségviselői számára szervezett regionális tanfolyamot. A képzésnek a vasi megyeszékhely melletti, egyik „legfiatalabb" magyarországi városunk, Vép adott otthont 2011. május 13-án.

Bővebben

Szakképzés 2011 Változások előtt a szakképzés

2011.04.06

2011. március 31-én a LIGA Szakszervezetek találkozóra hívta a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság tagjait a LIGA irodába. A találkozó egyrészt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakképzési projekt érdek-képviseleti szerepvállalását pontosította, másrészt ismertette a LIGA képviselők előtt azokat a változásokat, amelyek ez évtől lépnek életbe annak érdekében, hogy Magyarországon a duális szakképzés bevezetésre kerüljön.

Bővebben