Közép-Európa fiatal hangjai

„Közép-Európa fiatal hangja, az ifjúsági szakszervezeti hálózat története és sikerei” címmel 2018. június 17-19 között Berlinben került megrendezésre a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat tízedik jubileumi rendezvénye. Dr. Mészáros Melinda hangsúlyozta, a LIGA Szakszerveztetek segíti a fiatalok szakszervezeti tevékenységét.

Közép-Európa fiatal hangjai

A korábbi találkozóktól eltérően a jelen program nem egy meghatározott téma köré szerveződött, hanem a cél az volt, hogy a Hálózat eddig elért eredményei kerüljenek bemutatásra és a jövőre vonatkozó elvárásokat és lehetőségeket fogalmazták meg a résztvevők.

A rendezvény első állomásaként a Német Szakszervezetek Szövetségének (DGB) Ifjúsági vezetője mutatta be egy pódiumbeszélgetés keretén belül a fiatal szakszervezeti tagság érdekében folyó munkájukat. Kiemelte a megfelelő oktatási színvonal fontosságát, és azt, hogy a hozzáférhető internet alapvető a jövő generációja szempontjából. Hangsúlyozta továbbá, hogy nagyon fontos aktivizálni a fiatalokat a szakszervezeteken belül.

Ezt követően egy történelmi séta során lehetőségük volt megismerni a fiataloknak Berlin munkásmozgalmának kiemelt állomásait. A séta a Friedrich Ebert Stiftung központjának épületénél ért véget, ahol a délután folyamán egy nyilvános rendezvény keretein belül került bemutatásra a Hálózat és az annak munkájában részt vevő szervezetek vezetői egy panelbeszélgetés során mondták el véleményüket az eddigi tevékenységről. A beszélgetésben részt vett Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke, Földiák András a SZEF részéről, Josef Stredula a cseh CMKOS, Jozef Kollár a szlovák KOZ SR és Erich Foglar az Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-Európai Regionális tanácsának képviseletében. Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a beszélgetés során elmondta, hogy a jövőben is segíteni fogja a fiatalok szakszervezeti tevékenységét és kiemelte azt, hogy több fiatal kollégája is fontos pozíciót tölt be nemzeti és nemzetközi területen egyaránt. Emellett azonban hangsúlyozta a munkahelyi szintű szakszervezeti képviselet fontosságát és a fiatalok itt folytatott tevékenységének szükségességét. A beszélgetés lezárásaként egy közös nyilatkozatot írtak alá a konföderáció vezetők arra vonatkozóan, hogy a jövőben is támogatni fogják a Hálózat működését.

A nyilvános rendezvényt követő másnap a Hálózat tagjai csoportmunka formájában értékelték a rendezvényt és fogalmazták meg jövőbeli tevékenységük főbb pontjait.


Képek: