Elmaradtak a bérek

2018. április 19-én közleményt adott ki az Európai Szakszervezeti Szövetség, amelyben hangsúlyozza: ha a béreket a termelékenységhez kötötték volna, négyszer nagyobb lehetne a bérnövekedés az Európai Unióban.

Elmaradtak a bérek

Az Európai Szakszervezeti Intézet  és az Európai Szakszervezeti Szövetség által számolt új adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 16 évben az Európai Unióban a bérek növekedése négyszer nagyobb lett volna, ha teljes mértékben a termelékenység növekedését tükrözik.

Általános közgazdasági elmélet, hogy a béremeléseknek követniük kell a termelékenység növekedését. De Európában a termelékenység sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint a bérek. 2000 és 2016 között a termelékenység háromszor nagyobb a béreknél Németországban és Horvátországban, és kétszer annyi, mint a bérek Lengyelországban és Belgiumban.

Ausztriában a termelékenység 65% -kal jobban nőtt, mint a bérek, Spanyolországban hatvan százalékkal, végül Hollandiában harminc százalékkal! Magyarországon, Romániában, Portugáliában és Görögországban a reálbérek az elmúlt 16 évben csökkentek, miközben a termelékenység növekedett.

"A bérnövekedés évek óta elmaradt. A munkavállalók nem kapnak méltányos részt a munkájuk értékéből." - mondta Esther Lynch, az Európai Szakszervezetek Szövetsége konföderációs titkára. "A termelékenységnövekedés és a béremelések közötti nagy különbség erős érv arra, hogy az EU-ban dolgozók számára béremelésre van szükség."

"A szakszervezetek és a munkaadók között tisztességes kollektív tárgyalásokra van szükség a tisztességes és ésszerű fizetésemelés elérése érdekében. A kormányoknak és az uniós intézményeknek mindent meg kell tenniük, hogy lehetővé tegyék és ösztönözzék a kollektív bérmegállapodásokat."

Egyelőre csak a 2016-os évek bérstatisztikái hozzáférhetők. Azóta volt bérnövekedés (főleg a nagyobb településeken), de az a tény továbbra is fennáll, hogy 2000-től számítva a termelékenység növekedése jóval meghaladta a bérekét.