Magánélet és munka

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-Európai Regionális Tanácsa (ITUC/PERC) Női Bizottságának ülése 2018. február 21-22. között került megrendezésre Brüsszelben. A résztvevők kiálltak a nemi alapú munkahelyi erőszak ellen és a munka és magánélet összeegyeztetését célzó EU direktíváért.

Magánélet és munka

A nemzetközi szövetség székházában megrendezett ülés legfontosabb témái voltak az ITUC Női konferencia összefoglalója, a nemi alapú munkahelyi erőszak visszaszorítását célzó ILO norma melletti kampány, és a munka és magánélet összeegyeztetését célzó EU direktíva elfogadását célzó kampány, valamint a Bizottság idei évre vonatkozó programterve.

Az ITUC Esélyegyenlőségi osztályának vezetője, Chidi King számolt be a Bizottságnak az ITUC tavaly októberben Costa Ricán megrendezett Női Konferenciájának eredményeiről. Ennek keretén belül ismertette az ITUC tagszervezetire kiterjedő kérdőív legfontosabb mutatóit, melyek szerint a tagszervezetek közül 37 tapasztalt növekedést a női tagság arányában. Két legfőbb döntéshozói pozíció közül legalább egyet nő tölt be a szervezetek 14 százalékában, ez a 2012-es felmérés idején csupán 12 százalék volt. A döntéshozó testületek szintjén átlagosan 28% a nők részvétele. Chidi King kiemelte, hogy a női részvétel és vezetés mellett igen fontos téma a nemi alapú munkahelyi erőszak visszaszorítása. Ennek érdekében idén júniusban kerül sor a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Konferenciáján egy erről szóló norma első körös tárgyalására. Az ITUC álláspontja szerint annak érdekében, hogy minél erősebb kötőereje legyen, egy egyezmény és egy ajánlás együttes elfogadását javasolja. Ebben megoszlanak a vélemények a szociális partnerek között nemzetközi szinten. A napirendi pont keretén belül a szakértő beszámolt továbbá az idén decemberben Koppenhágában megrendezésre kerülő ITUC Kongresszusról és a szervezés aktuális helyzetéről.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) Női Bizottságának munkáját Monserat Mir Roca mutatta be. Elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb téma, hogy a munka és magánélet összeegyeztetését célzó EU-s csomag eredményeként megszülessen az a direktíva, ami uniós szinten szabna meg minimum sztenderdeket arra vonatkozóan, hogy a kisgyermekes szülők és a beteg, vagy idős hozzátartozó ápolását ellátó munkavállalók milyen kedvezményekhez juthatnak. Az ESZSZ a direktíva elfogadása érdekében kampányt indít „IGEN a munka és magánélet egyensúlyát célzó direktívára” címmel. A kampányt a nemzetközi nőnapra időzítik.

A PERC Női Bizottságának munkája 2018-ban az említett kampányokhoz való csatlakozáson túl kiterjed egy fiatal nőket célzó tréning és a már hagyománnyá vált női iskola megszervezésére. A Bizottság képviselteti magát a PERC március 8-án esedékes Végrehajtó Bizottsági ülésén, áprilisban az ITUC és az ESZSZ Női Bizottsági ülésein és az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság (UN CSW) munkacsoportjában, majd decemberben az ITUC Kongresszusán.

Szabó Zsura Brigitta