Ígéretek és tettek

2017. november 17-én az EU szociális csúcstalálkozóján Göteborgban az Európai Unió állam és kormányfői aláírták a szociális pillérről szóló dokumentumot. "A szociális jogok európai pillére aláírása rajtpisztoly, amely jelzi, el lehet kezdeni azokat megvalósítani!" - kommentálta az eseményt Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára.

Ígéretek és tettek

A főtitkár a szervezet november 17-én kiadott sajtóközleményében hozzátette, a szociális pillér csak akkor hasznos, ha jobb dolgok kezdete lehet.

A Göteborgi Csúcstalálkozó alkalmával aláírandó Szociális Pillér 20 jó alapelvet és jogot tartalmaz, beleértve a "biztonságos és megvalósítható foglalkoztatást", a "tisztességes bérekhez való jogot" és az egészség és biztonság magas szintű védelméhez való jogot a munkavégzés során. Az ESZSZ elvárja, hogy a papírra rótt szép szavakat olyan konkrét törvényeket és politikákra fordítsa át, amelyek pozitív hatást fejtenek ki a munkavállalók életében.

Végre el kell mozdulni a megszorításoktól a szociális jogokig és a szolidaritásig - hangsúlyozza a közlemény. - Itt az ideje, hogy helyreállítsuk az európai szociális modellt, amelyet egy évtizednyi megszorítás szüneteltetett, és visszaállítsuk a "szociális piacgazdaságot", ahol a szociális jogokat nem bírálják felül gazdasági törvényszerűségek.

"Ha már megvalósultak volna a szociális pillér alapelvei - mondta Esther Lynch, az ETUC konföderációs titkára -, akkor ez új reményt kínált volna azoknak a dolgozó embereknek, akik még mindig várják, hogy érezhessék az Európa által kivívott gazdasági fellendülés előnyeit, és fellélegezzenek az Európai Unióban. Ha kiderül, hogy mindez csak ígéret és nem követik mindezt tettek, akkor ez csak egy újabb szög lesz az EU koporsójában."

Az Európai Szakszervezeti Szövetség arra számít, hogy az aláírást a végrehajtás erős szándéka követi majd, beleértve az Európai Bizottság és a tagállamok cselekvési tervét, amely új jogalkotási kezdeményezéseket, politikákat, intézkedéseket és egyéb intézkedéseket irányoz elő a szociális pillérbe tartozó jogok végrehajtása érdekében.
Az ESZSZ jelentős új jogokat tartalmazó törvénycsomagot vár el, többek között:

  • megállapodást a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv felülvizsgálatára, amely biztosítja, hogy az egyenlő munkáért egyenlő díjazás elvét teljes mértékben tiszteletben tartsák Európában;
  • a szülői, az apasági és a gondozói szabadságról szóló új irányelvet azért, hogy javítsa a nemek közötti egyenlőséget, és a munka és a magánélet összhangját a munkaerőpiacon;
  • az írásbeli nyilatkozatról szóló irányelv és a szociális védelemhez való egyetemes hozzáférésről szóló irányelv felülvizsgálatát, amely több és jobb jogot és igazságosabb munkakörülményeket eredményez valamennyi európai munkavállaló számára, függetlenül a foglalkoztatási státuszuktól, beleértve a nem meghatározott munkafeltételek között dolgozókat, a távmunkásokat és az önálló vállalkozókat;
  • európai munkaügyi hatóságot, amely a határokon átnyúló visszaélésekkel és csalásokkal foglalkozik, amely segíti a hatóságokat és a szociális partnereket a tartós társadalmi párbeszéd és a kollektív tárgyalások megteremtésében, a nemzetközi szintű viták rendezésében, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való igazságos átmenet irányításában.
  • a megújult európai gazdasági és szociális szemeszter keretében megfogalmazott gazdaságpolitikai ajánlásokat, amelyek tükrözik a szociális pillér elveit, és nem csak a költségvetési és költségvetési szabályokat foglalnak magukba.

"Remélem, hogy Göteborgról mint olyan csúcstalálkozóról emlékezünk majd, amely lehetővé tette, hogy az EU jobb legyen. " - tette hozzá Luca Visentini, az ESZSZ által kiadott sajtóközleményben.

az ESZSZ közleménye nyomán