Európának béremelés kell! Elfogadhatatlan a kelet - nyugati bérszakadék!

2017. szeptember 22-én Pozsonyban közös nyilatkozatot fogadtak el a magyar szakszervezetek az Európai Szakszervezeti Szövetség Európának béremelés kell kampányának rendezvényén. Szilágyi József, a LIGA Szakszervezetek társelnökének értékelése szerint az esemény a kelet- és közép-európia országok számára azt jelzi, hogy a kelet-nyugati béregyenlőtlenségek felszámolása a nemzetközi szövetség politikájának része.

Európának béremelés kell! Elfogadhatatlan a kelet - nyugati bérszakadék!

(A képen balról jobbra: Beőthy-Fehér Szabolcs, dr. Szilágyi József, Palkovics Imre, Luca Visentini, Kordás László, György Károly, dr. Szabó Imre)

Szilágyi József a LIGA Szakszervezetek társelnöke elmondta, bár az anyagot a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Európai Szakszervezeti Szövetség készítette elő, a résztvevő konföderációknak lehetősége volt a saját kiegészítéseiket hozzátenniük. Így a szöveg több fontos követeléssel vált teljessé, például - Liga javaslatra - kiegészült azzal, hogy a minimálbér haladja meg a létminimumot; hogy a bérfejlesztések százalékosan részét képezzék az országos megállapodásoknak, illetve, hogy a béremelések során a szociális partnerek vegyék figyelembe a felzárkózás feltételeit. A társelnök elmondta, mindez azt jelzi, a kelet-nyugati béregyenlőtlenségek felszámolása a nemzetközi szövetség politikájának része. Elmondta, az is kedvező, hogy az Európai Bizottság most terjeszti elő a szociális pillér javaslatát, majd hozzátette: "Bízunk benne, hogy a nemzetközi akciók célt érnek, és mindez jelentős lendületet ad a magyar bérfelzárkóztatásnak is".

A szakszervezetek közös, az Európai Szakszervezeti Szövetséggel egyetértésben született nyilatkozatukban (lásd lejjebb) infláció fölötti béremeléseket, a minimálbér további emelését, az országos és helyi kollektív alkuk intézményeinek megújítását, a legnagyobb foglalkoztató, az állami szféra magasabb béreit követelték. A dokumentumot Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok vezetője, Boros Péterné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke és Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke írta alá, de az aláírókhoz később csatlakozott az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is.

Európának béremelés kell! Elfogadhatatlan a kelet - nyugati bérszakadék!

Nyilatkozat

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kelet - nyugati bérszakadékot az Európai Unióban.

Elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keres kevesebbet havonta, egy német munkásnál, még a megélhetési költségek figyelembevétele után is.

Még inkább elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 947 euróval keres kevesebbet havonta, mint egy német munkás, ha az átlagbéreket a munkaerő és a gazdaság összetételéhez igazítjuk.

Összefoglalva: az a sokkoló igazság, hogy a magyar dolgozó büntetve van, ha Magyarországon dolgozik. Ez elfogadhatatlan az Európai Unióban 2017-ben.

Minden polgár tisztességes fizetést érdemel, bárhol is éljen az EU-ban. A magyarok nem másodosztályú polgárok, az egyenlők Európai Uniója vagyunk. A közép- és kelet-európai országok dolgozó emberek méltányos díjazást érdemelnek és az egyenlő díjazás perspektívájával kell bírniuk (elismerve a valódi különbségeket).

Követeljük, hogy

  • Az EU, a nemzeti kormányok és a munkáltatók tegyenek összehangolt erőfeszítéseket és folytassanak szociális párbeszédet a bérszakadék felszámolása érdekében, infláción felüli mértékű béremelésekkel az unió keleti országaiban - így Magyarországon is.
  • Az átlagos bérfejlesztés ajánlott mértéke kerüljön minden évben rögzítésre az országos éves bér és szociális megállapodásokban. A mérték meghatározásakor a szociális partnerek vegyék figyelembe a bérfelzárkóztatás szempontjait.
  • Az Európai Unióban, ahol még nincs, vagy nem megfelelően működik, jogi kereteket kell alkotni a munkáltatók és a szakszervezetek közötti alkuk, tárgyalások érdekében.
  • Nyomást kell gyakorolni azon vállalatokra, melyek anyaországaikat elhagyva szabadprédának tekintik a közép kelet urópai munkavállalókat, nem ismerik el a szakszervezeteket, és önmagukból kivetkőzve megtagadják a kollektív alkut.
  • Emelni kell a minimálbéreken, hogy azok elérjék az átlagbér 60%-át és meghaladják a létminimumot.
  • A bérszakadék csökkentése érdekében a magyar kormány - mint az ország legnagyobb munkáltatója - biztosítsa a közszféra munkavállalóinak munkájuk értékével arányos díjazását.

A 2017. szeptember 22-i, pozsonyi európai szakszervezeti fórum „A kelet-nyugati bérszakadék - munkavállalói meghallgatás” résztvevői

Kordás László, MASZSZ elnök
Palkovics Imre, Munkástanácsok elnök
Boros Péterné, SZEF alelnök
Szilágyi József, Liga Szakszervezetek társelnök

Schneider Istvánné, ÉSZT, alelnök