A bérszakadék ellen

A béremelés mégpedig szükséges. 2017. szeptember 15-én Brüsszelben egyeztettek az európai szakszervezetek kommunikációs felelősei az Európai Szakszervezeti Szövetség béremelési kampányáról.

A bérszakadék ellen

Julian Scola (képünkön), az Európai Szakszervezeti Szövetség kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelent sajtóosztály vezetőket és kommunikációs felelősöket. Ezt követően az angol küldött a TUC álláspontját részletezte a Brexit utáni helyzetről. Elmondta, az angol szakszervezetek szeretnének részt venni a tárgyalásokon, a munkavállalók jogait meg kell védeni, az Egyesült Királyság nem kínálhat rosszabb feltételeket a munkavállalóknak, mint a többi európai nemzet. Kifejtette, a munkahelyeket támogatni kell és nem szabad további akadályokat gördíteni a szabad munkavállalás elé. Rámutatott, a szakszervezetek támogatják a bevándorlást, mert a legális migráció sokkal jobb, mint az ellenőrizhetetlen kizsákmányolás. A rasszizmussal és a xenofóbiával szemben fel kell lépniük a szakszervezeteknek.

Ezt követően Julian Scola a 2017. november 16-án megrendezendő göteborgi Szociális Csúcsról adott ismertetőt. Elmondta, a csúcs a tisztességes munkahelyteremtésről és növekedésről fog szólni, illetve a tisztességes munkahelyek és a növekedés elősegítéséről. A csúcstalálkozó középpontjában a jól működő és tisztességes európai munkaerőpiacok, a hatékony és fenntartható szociális védelmi rendszerek, valamint a szociális párbeszéd előmozdítása lesz. Ugyanakkor az Európai Szakszervezeti Szövetség pontosan tudja, hogy az emberek szkeptikusak a szociális pillérek bevezetése tárgyában. Az európai szakszervezetek abban hisznek, hogy a szociális is pillér lehetőséget ad arra, hogy több szociális jogot követeljenek. Az előadó hozzátette: „nem gondoljuk, hogy pezsgőt fogunk bontani, amikor elfogadják a szociális jogokat, de mindenképpen pozitív fejleményekre készülünk”.

A kulcskérdés, hogy a szakszervezetek konkrét javaslatokat tegyenek le az asztalra, és konkrét jogi megoldásokat, hogyan legyen mindez bevezetve. Szükséges, hogy az Európai Unió a szociális kérdéseket ugyanolyan fontossági szintre helyezze, mint a gazdasági szabadságjogokat. Elhangzott, meg kell alkotni egy akciótervet, és el kell dönteni, hogy a szakszervezetek mit szeretnénk a dokumentumba foglalni. Fontos a gazdasági kormányzás és az európai szemeszter kérdése. A szociális pillérrel kapcsolatban: a létező alapokat is mobilizálni kell, hogy végrehajtható legyen minden program, illetve ki kell egészíteni a jogi a kereteket. Fontos egy szociális előrehaladási protokoll-t alkotni, és hangsúlyt kell helyezni a kollektív szerződések minőségére.

Azt még nem lehet tudni, hogy minden miniszterelnök meg lesz-e hívva a háromoldalú szociális csúcsra, mindenesetre a szakszervezetek, akik részt szeretnének venni az európai szakszervezeti szövetség delegációjában, október 1-ig jelentkezzenek, hogy időben meg lehessen a részvételt szervezni.

Ezt követően az Európai Szakszervezeti Szövetség által folytatott béremelési (Pay Raise) kampányról volt szó. Előadás hangzott el a kampány következő eseményeiből, amelyek még embargósak, de annyit el lehet árulni, hogy a következő sajtótájékoztató szeptember 21-én lesz, illetve november 10 összefoglalót az ki az európai szövetség összehasonlítva az európai országok minimum béreit. Többek között arra is felhívja a kampány a figyelmet, hogy több multinacionális vállalat, amely példásan viselkedik otthonában, a kelet-európai államokban nem tartja be a szociális dialógust. Elhangzott, már tervezeti szinten felvázolták, hogy 2018-ra milyen eseményeket koordinál az ESZSZ. Szükséges hogy a tagszervezetek még több támogatást adjanak, és ne csak néhány szervezet vegyen részt a kampányban, hanem mindenki.

Ezt követően a szakszervezeti küldöttek számoltak be a saját tagállamukban folytatott béremelési kampányok megvalósításáról. Bepillantást nyerhettünk a lett kampány rejtelmeibe, ismertetést kaptunk a román, és a szerb kampányról. A Spanyol kampány érdekessége, hogy a vizuális megjelenítése egy autó sebességmérőjét mutatja, ahol a kilométerek helyett összegek a minimálbér összegei szerepelnek, és az van rajta, hogy "Gyorsítsunk az 1000 euróig!"

A délután folyamán Timm Steilborn adott elő Hogyan növeljük az oldalunk látogatottságát ingyen vagy kevés pénzből címmel. Elmondta, a német DGB szakszervezetnél nincs költségvetésük a szociális média hirdetésekre, és néhány éve még nagyon kevés követőjük volt a Facebookon is. Amióta elkezdték az új stratégiát bevezetni, évente 40 százalékkal nőtt a szakszervezeti honlapjuk látogatottsága.

Végül a résztvevők arról beszéltek, hogy fontosak a közös, európai közös akciók. Ismerjük a nemzetközi nőnapot, viszonylag ismert lett már az október 7-e a tisztességes munka világnapja is. Azonban új dátumokat is érdemes megjelölni a közeljövőben. Két újabb dátum merült fel közös megünneplésre, egyik a november 25, a Nők elleni erőszak végét jelző nap, a másik december 18. a nemzetközi migráns nap.

k.l.