Női Konferencia Budapesten

2017. május 23-án és 24-én a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-Európai Regionális Tanácsának Női Bizottsága Budapesten tartotta konferenciáját, melynek témai a nők és a férfiak elleni erőszak visszaszorítása a munkahelyeken, illetve a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség "Számoljatok velünk" elnevezésű kampányának értékelése voltak.

Női Konferencia Budapesten

A rendezvényt a LIGA Szakszervezetek elnöke, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda nyitotta meg. Az Elnökasszony elmondta, hogy az elmúlt években számos, a nemek közötti egyenlőség előmozdítását célzó rendezvényt szervezet a LIGA Esélyegyenlőségi Bizottsága és kiemelte, hogy a LIGA eddig jól teljesítette a "Számoljatok velünk" kampány célkitűzéseit. A LIGA Elnökségében 36% a nők aránya és a tagszervezetek 29%-át női vezető irányítja.

A Friedrich Ebert Alapítvány részéről Németh Edit köszöntötte a résztvevőket és röviden ismertette az Alapítvány tevékenységét. Ezt követően Szabó-Zsura Brigitta röviden bemutatta a LIGA Esélyegyenlőségi Bizottságának eddigi munkáját a nők elleni erőszak elleni küzdelem területén. A Bizottság az elmúlt években több alkalommal szervezetett akciót november 25-re, ami a nők elleni erőszak világnapja. Készült már plakát és fotómontázsból videó, illetve egy alkalommal, más civil szervezetek bevonásával, figyelemfelhívó szemináriumra is sor került.


A megnyitókat követően az első előadás a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet normaalkotási eljárásáról szólt. Vera Guseva az ILO ACTRAV munkatársa ismertette azt a bonyolult nemzetközi munka folyamatot, melynek eredményeként egyezmény, vagy ajánlás születik egy szabályozandó területen. A téma aktualitását az adta, hogy a PERC Női Bizottsága elkötelezett amellett, hogy a szociális partnerek fogadjanak el egy nemzetközi munkaügyi normát a nők és férfiak elleni munkahelyi erőszak visszaszorítása érdekében a 2018-as ILO Konferencián.


Chidi King az ITUC nemek közötti egyenlőségének szakértője kapcsolódva az előtte elhangzott előadáshoz a tárgyalás alatt álló norma elfogadásának fontosságát hangsúlyozta és ismertette az ITUC álláspontját és eddigi eredményeit a tárgyalások során.


Az ETUC részéről Barbara Helferrich mutata be a " Biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyen" kampány céljait. A szakértő ezen túlmenően ismertette, hogy a családon belüli erőszak milyen hatással van a munkavállaló teljesítményére és munkahelyi kapcsolataira. A hazai vonatkozásokról Kevéházi Katalin a Jól-lét Alapítvány elnöke beszélt, aki kiemelte, hogy mennyire fontos lenne az Isztambuli Egyezmény ratifikálása a hazai áldozatvédelem szempontjából.


Az első nap zárásaként esettanulmányokat mutattak be a részvevők, amely bemutatók a második nap elején is folytatódtak. Ezt követően csoportmunkában dolgozták fel a jelenlévők az első napon elhangzottakat. A külföldi részvevők mellett lehetőség volt arra, hogy a LIGA Esélyegyenlőségi Bizottságának tagjai is rész vegyenek a rendezvényen.

sz-zs-b