Bérbarangoló Csehországban

Csehországban a bérek jelentősen magasabbak azoknál a vállalatoknál, ahol a munkavállalók szakszervezetekbe tömörülve kollektív tárgyalásokat folytatnak, mint azoknál, ahol nincs szakszervezet.

Bérbarangoló Csehországban

A CMKOS cseh szakszervezeti konföderáció felmérései azt mutatták, hogy a kollektív szerződéssel lefedett munkavállalók 31 ezer cseh korona (361 840 forint) felett kerestek, míg hasonló területen szakszervezet nélkül dolgozó társaik csak 28 ezer cseh koronát (325 920 forintot).

A CMKOS konföderáció 2016-ban képes volt megállítani a szakszervezetei taglétszám csökkenést Csehországban és a fordulópontot követően több tagszervezet is növekvő taglétszámról számolt be, mely párhuzamosan együtt járt a kollektív szerződések számának növekedésével. Emellett egy Csehországban végzett közvéleménykutatás egyértelműen igazolta a szakszervezetek pozitív társadalmi megítélésének növekedését az elmúlt időszakban.

A növekedés a CMKOS által indított "Az olcsó munka vége" elnevezésű kampánnyal (#KonecLevnePrace) hozható összefüggésbe. A kampány keretein belül egy modern, új kommunikációs stratégiát is élesítve a szakszervezeti tárgyalókat aktív segítséggel, érvelési technikákkal, szakmai háttéranyaggal stb. látták el, annak érdekében, hogy minél erősebb kollektív szerződéseket kössenek. Ennek eredményeként átlagosan 4,4%-os bérnövekedést értek el országos szinten, ami az elmúlt 9 év legjobb eredményének számított Csehországban.

A CMKOS kampányában kihangsúlyozza a Kelet és Nyugat-európai bérek közötti konvergencia fontosságát is. Számításaik szerint amennyiben a bérnövekedés mértéke hasonló marad, mint az elmúlt 10 évben, akkor egy egész évszázad is szükséges ahhoz, hogy a cseh bérek felzárkózzanak a német bérszínvonalhoz. Éppen ezért "Az olcsó munka vége" nevű kampányuk 2017-ben is folytatódik és a CMKOS idén már az 5-5,5%-os bérnövekedést tűzte zászlajára. "Ha az Európai Unióhoz akarunk tartozni, akkor azzal együtt kell járjon a szociális dimenzió, beleértve az igazságos bérezést" - mondta Jozef Stredula, a CMKOS elnöke. "Az emberek támogatnak bennünket, hiszen családjaink jövőjéről és európai életünk jövőjéről van szó "- tette hozzá az elnök.

Összeállította: Hangonyi Adrienn