60 éves az Európai Unió

2017 március 25-én volt 60 éve, hogy aláírták a Római Szerződést, mely megalapozta azt az európai együttműködést, melyet 1993 óta Európai Uniónak nevezünk. Magyarország a 2004-es bővítés során csatlakozott az EU-hoz, amely csatlakozási folyamatot a LIGA Szakszervezetek is aktívan támogatta.

60 éves az Európai Unió

A körülbelül 510 milliós lakosságot számláló közösségből közel 45 millió szakszervezeti tag tartozik az Európai Szakszervezeti Szövetség (továbbiakban ETUC) kötelékébe.

Az ETUC vezetősége a 60. évforduló alkalmából Rómában találkozott, hogy az EU-s Csúcstalálkozón még inkább hallassa az európai munkavállalók hangját ezen a jeles eseményen. Az Európai szociális partnerekkel közösen aláírt nyilatkozatban az ETUC és az európai munkáltatói szervezetek (BusinessEurope, Ceep és UAPME) egyaránt erős támogatásukat fejezik az Európai Unió és a szociális piacgazdaság iránt, valamint robusztusabb és fenntartható szociális modellt, szociális dialógust követelnek. Az Európa jövőjéről szóló döntések kapcsán hangsúlyozzák a magán- és közberuházások növelésének pozitív hatását a gazdasági fellendülés érdekében.

"A Római Szerződés 60. évfordulója jó alkalom arra, hogy megerősítsük a békén, demokrácián, jóléten és társadalmi igazságosságon alapuló Európai Uniót" - mondat Luca Visentini, az ETUC főtitkára, majd hozzátette: "Komoly elkötelezettség szükséges a tagállamok és az EU-s intézmények részéről egyaránt egy olyan szociális Európa megvalósításához, melyben az esélyegyenlőség és szociális haladás fő értékek."

Az európai szakszervezeti mozgalom arra törekszik, hogy az Európai Jogok Szociális Pillérének megalapozása konkrét intézkedésekhez vezessen, minőségi javulást hozva az európai állampolgárok hétköznapi életében. Az ETUC Plaform Európa jövőéért című csatolt dokumentum az európai szakszervezeti álláspont részleteit fejti ki Európa jövőjével kapcsolatosan.