Számoljatok velünk!

Ez a címe a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség kampányának, amely célja, hogy a szervezetek adjanak lehetőséget a nőknek - és ne csak a munkavállalásban, hanem a vezetésben is. 2016. október 18-20. között a Szövetség Pán-Európai Tanácsának Női Bizottsága alelnökévé választotta Szabó-Zsura Brigittát, a LIGA Szakszervezetek esélyegyenlőségi Bizottságának vezetőjét.

Számoljatok velünk!

A Konferenciára Grúziában, Tbilisiben került sor. Hasonló konferenciára négyévente egyszer kerül sor, és a kiemelt témák megvitatása mellett ilyenkor történik a Női Bizottság tisztújítása, mely 12 tagból áll: egy elnök, két alelnök és kilenc tag. Az idei választás eredményeként a Bizottság új elnöke Sabine Slegers ACLVB/CGSLB, Belgium lett, alelnökei pedig Eteri Matureli, GTUC, Grúzia és Szabó-Zsura Brigitta (a fényképen az ülő sorban jobb oldalon).

A teljes Bizottsági összetételre jellemző, hogy mind a területi kiegyensúlyozottság megjelenik benne a Pán-Európai Tanács különböző régiói tekintetében, mind az életkori, a szakmai tapasztalat sokszínűsége felfedezhető a tapasztalt és idősebb kollégák részvételével, illetve a fiatalabb szakszervezeti aktivisták bevonásával. A Bizottság ilyen jellegű összetétele lehetővé teszi, hogy a következő négy évben a szakszervezetek összetételének sokszínűsége jegyében a lehető legszélesebben legyenek képviselve a különböző csoportok érdekei.

A Konferencia kiemelt témája a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség fentebb említett kampánya volt, ezzel együtt a női vezetés és a női tagság részvétele és képviselete a szakszervezetekben. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a LIGA Szakszervezetek 2014. decemberében csatlakozott a kampányhoz és vállalta azt, hogy 2018-ig 30%-ra emeli a női vezetők arányát a döntéshozó testületeiben. Ez az arány 2015-ben 23% volt, míg 2016 októberére sikerült elérnünk a 36%-os női résztételt a LIGA elnökségében, kiemelve, hogy a magyar szakszervezetek történelmében elsőként női vezető tölti be a legfőbb döntéshozó pozíciót a szervezet életében. A tagszervezeteinket tekintve 29%-nál tölti be nő az első számú döntéshozó pozíciót, ami szintén említésre méltó. Ezeket az eredményeket Szabó-Zsura Brigitta ismertette a rendezvény résztvevőivel előadásában.

A Bizottság munkáját két éves munkaterv alapozza meg. A konferencia résztvevői elfogadták a 2017-2018-ra meghatározott célokat, melyek között a következő prioritásokat emelték ki:
• Egyenlő bánásmód elősegítése
• Munka és magánélet összehangolása
• A női részvétel elősegítése a döntéshozatalban a szakszervezetek minden szintjén
• A munkahelyi erőszak visszaszorítása.
Az újonnan megválasztott bizottsági tagok 2017 áprilisában találkoznak újra és fektetik le az éves munkaterv alapjait.

Szabó-Zsura Brigitta