Észt-finn delegáció a Ligában

2016. augusztus 4-én az észt EAKL és a finn SAK ágazati szakszervezetek küldöttsége járt a LIGA Szakszervezetek székházában. A delegáció a Postás Szakszervezet meghívására érkezett, a kommunikációs és a postai területen tevékenykedő külföldi szervezetek számára a LIGA konföderáció áttekintést adott a hazai szakszervezeti és munkaügyi helyzetről.

Észt-finn delegáció a Ligában

Dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke üdvözölte a delegációt, elmondta, örül annak, hogy a külföldi társszakszervezetek érdeklődnek a magyar munkavállalók és szervezetek iránt. Néhány szóban bemutatta a LIGA Szakszervezeteket, és kitért azokra a területekre, például az ifjúság, az idős munkavállalók helyzete, amelyeket a LIGA fontosnak tart. Hozzátette, a szervezet jelenleg felkészül az őszi bértárgyalásokra, és bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki egy hosszú távú bérmegállapodás aláírása érdekében.

Ezt követően Hangonyi Adrienn nemzetközi referens adott elő a magyarországi gazdasági-, társadalmi-, és szakszervezeti helyzetről. Előadásának végén a külföldi vendégek kérdéseiből kiderült, sok tekintetben hasonló problémákkal találják szembe magukat a munkavállalók Finnországban és Észtországban is.

A találkozó végén, mivel a finn helyzetről már előző nap elhangzott előadás, az észt ágazati szervezet képviselői, Ruth Kaugurs és Marion-Jacqueline Vahyre ismertették az észt szakszervezetek törekvéseit, valamint az észt társadalom szociális juttatásait. Elmondták, két konföderáció tárgyal az észt háromoldalú tanácsban, a szakszervezetek helyzete egyre nehezebb, mert csökken a tagság. Ezért a szakszervezetek megpróbálnak olyan hiánypótló juttatásokat és tevékenységet ellátni, amely a taglétszámvesztés ellen hat. Például az országban a munkavállaló számára a betegsége első három napjára nem jár ellátás, a negyediktől a kilencedik napig a munkáltató fizet, ezt követően pedig a társadalombiztosítás. A szakszervezet tagjainak erre a három napra is pótolja a kiesett munkabér egy részét.

A delegáció programja a Postás Szakszervezet szervezésében hivatalos illetve kötetlen megbeszélésekkel folytatódott.


Képek: