A katari futball világbajnokság stadionja a munkavállalók tömegsírja

A ITUC beszámolója szerint 1,4 millió migráns munkavállaló dolgozik Katarban, az ország elhagyásához a munkáltató engedélye szükséges, minimálbér és munkavédelem nem létezik. A hét hat, 15 órás munkanapból áll, a fizetés ezért 8 dollár. A versenyszféra munkavállalóinak 99%-a bevándorló, akik azonban nem léphetnek be az éttermekbe, boltokba. Így épül a 2022-es futball világbajnokság helyszíne.

A katari futball világbajnokság stadionja a munkavállalók tömegsírja

Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jelentése szerint is a külföldi munkások lehetetlen körülmények között dolgoznak Katarban, a 2022-es futball-világbajnokság stadionjainak építkezésein. Az AI azt írja jelentésében, hogy a Nepálból, Bangladesből és Indiából származó munkásokat nyomorúságos szállásokra kényszerítik, a fizetésüket visszatartják és az útleveleiket is elveszik. Gyakori az is, hogy a munkavállalási engedélyeiket nem hosszabbítja meg a munkáltató, így bármikor megbüntethetik őket.

A Kalifa Stadion munkálatain dolgozók közül öten arról számoltak be, hogy bérviták miatt megtagadták a munkát, azonban akaratuk ellenére dolgoztatták őket. Egyiküket azzal fenyegette meg a főnöke, hogy „dolgozzon vagy soha nem térhet vissza hazájába".

Az ITUC becslése alapján 2022-re akár 4000 munkás is életét veszítheti a silány munkavédelemnek és az embertelen bánásmódnak köszönhetően. (2015 májusáig már 1200-an vesztették életüket)

Az ITUC ezért azt követeli, hogy vonják vissza Katar világbajnokság rendezési jogát, és a FIFA szavazzon újra, figyelembe véve a tényt, hogy nem lehet emberéletek árán, az alapvető emberi jogok figyelembevétele nélkül megvalósítani egy ilyen rendezvényt.


Letölthető dokumentumok:

the_case_against_qatar_en_web170314.pdf