Egyeztetés az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) főigazgatójával

2016. február 3-án Budapesten a magyar szakszervezetei konföderációk képviselőivel találkozott Philippe Pochet, az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) főigazgatója. A találkozón az ETUI munkájának bemutatásán túl, a felek közti szorosabb együttműködés lehetőségeiről is szó esett.

Egyeztetés az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) főigazgatójával

Az ETUI az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) mellett működő független központ, mely két osztályra tagolódik: Oktatási osztály és Kutatási osztály. Utóbbi további három részlegre tagolódik. Ezek az ipari kapcsolatok Európaivá tételével; foglalkoztatással és szociális politikákkal; valamint munkakörülményekkel és munkavédelemmel foglalkoznak. Az ETUI működési költségeinek 85%-át EU forrásból kapja, így munkájának ellenőrzését az Európai Bizottság végzi.

A kb. 70 főt foglalkoztató ETUI Kutatási osztályán leginkább doktori fokozattal rendelkező kutatók dolgoznak, a kutatási területek témáját illetően leginkább az ETUC szakszervezet-politikai iránymutatása mérvadó. Különböző tematikus kiadványokat jelentetnek meg a munka világáról, melyek rövid politikai összefoglalótól kezdve részletes vaskos tanulmányokat is lefednek egy-egy témakörben. Pochet úr példaként említette legutóbb megjelent tanulmányaikat, melyeknek témái a rákos munkahelyi megbetegedéseket vizsgálja az EU-ban, valamint a határozott idejű munkaszerződéseket és a digitalizációt. A digitalizációval és a klímaváltozással az ETUI kiemelten is foglalkozik, mivel mindkét napjainkban jellemző felgyorsuló folyamat a munka világának komoly átalakulását hozza magával, melyre a szakszervezeteknek fel kell tudni készülni. Vajon lesznek még a mai értelemben hagyományosnak tekinthető munkahelyek 10-20 év múlva? Meddig fog kiterjedni a munka digitalizációja közép- és hosszútávon? A klímaváltozás miatti hőmérséklet emelkedés pedig a termelés új lokalizációjához vezethet, ami a munkavállalókat érintő szerkezetátalakításokat hozzák magukkal. Annak érdekében, hogy a szakszervezetek ezekre a kihívásokra időben és hatékonyan reagálni tudjanak világszerte, egy óriási kutatási területet kell feltérképezni. A kutatásokkal kapcsolatban felmerültek a felek közt a megfelelő reprezentatív forrásanyag, statisztikai adatszolgáltatás területén észlelhető hiányosságok. Sokszor nehéz megfelelő hiteles adathoz jutni, az ETUI a dublini Eurofound Alapítvány munkáját veszi leginkább alapul kutatásaihoz, melyhez Magyarországról a Policy Agenda szolgáltatja az adatokat, mint hivatalos nemzeti jelentő. Pochet úr emellett azonban hozzátette, a Közép-Kelet Európai régióban sajnos mindig adathiány tapasztalható a statisztikák terén. A felek segítő szándékukat fejezték ki egymásnak ezen probléma hatékonyabb kezelése iránt.

A találkozó során magyar szakszervezetek elégedettségüknek adtak hangot az ETUI minőségi képzéseivel kapcsolatban. Az ETUI költségvetésének jelentős részét teszi ki a képzési tevékenység, melynek keretein belül a munka világát érintő különböző témákban évi 1000-1500 szakszervezeti tevékenységgel foglalkozó érdeklődőt oktatnak Európa szerte. A képzések leginkább 3 naposak és kb. 20 résztvevővel, alkalmanként 2-3 nyelven zajlanak. A LIGA Szakszervezetek szakértői, tisztségviselői és aktív tagjai már számos képzésen részt vettek az elmúlt évek során. Pochet úr felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a magyar szakszervezeti konföderációk közösen kezdeményeznek egy, a szakszervezetei tagság számára fontos témát, mely európai kontextusban is releváns, akkor a képzés magyar tolmáccsal Budapesten megrendezésre kerülhet. A megbeszélésen a minimálbér kérdéskörében már el is hangzott egy témajavaslat. Az ETUI mindazonáltal fontosnak tartja azt, hogy a képzésben résztvevők megfelelő kiválasztását a tagszervezetek garantálják, és hogy a képzésben résztvevők továbbadják a megszerzett tudást, illetve hasznosítsák azt szervezetükön belül. Ezt elősegítendő módon egymásra épülő képzési modulok, átlátható folyamatok, előfeltételeket állító tesztek, illetve a képzés utáni követés keretein belül is gondoskodni kívánnak a jövőben a multiplikátor hatás érvényesüléséről, illetve a megfelelő kiválasztás hatékonyságának növeléséről. Pochet úr kiemelte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az online képzésekre. Az ETUI képzési lehetőségeiről az ETUI honlapján lehet bővebben tájékozódni, jelentkezni a LIGA központon keresztül lehetséges.

Hangonyi Adrienn