Méltányos adóztatás: intézkedéscsomag a társaságiadó-kikerülés ellen

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasol a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával szembeni hatékony és eredményes küzdelem érdekében.

Méltányos adóztatás: intézkedéscsomag a társaságiadó-kikerülés ellen

Új szabályokra van szükség a 28 uniós tagállam adóügyi jogszabályainak összehangolásához a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával szembeni hatékony és eredményes küzdelem érdekében. A mai javaslatok célja a társaságiadó-kikerülés uniós szinten összehangolt kezelése az OECD által tavaly ősszel kidolgozott globális standardok alapján.

Az Európai Bizottság a társaságiadó-kikerülés kezelésére irányuló új javaslatai révén új fejezettel bővítette az Unión belüli méltányos, hatékony és növekedésbarát adózásért folytatott kampányát. Az adókikerülés elleni csomag felszólítja a tagállamokat, hogy határozottabban és összehangoltabban lépjenek fel azon vállalatok ellen, amelyek a rájuk eső méltányos adófizetési kötelezettség kikerülésére törekszenek, valamint hajtsák végre az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás elleni nemzetközi standardokat.

Az új javaslatok főbb elemei:

  • jogilag kötelező erejű intézkedések a vállalatok leggyakoribb adókikerülési módszereinek felszámolása érdekében;
  • tagállamoknak szóló ajánlás az adóegyezményekkel kapcsolatos visszaélések megelőzéséről;
  • tagállamoknak szóló javaslat az Unió területén működő multinacionális vállalatokkal kapcsolatos adóügyi információk megosztásáról;
  • fellépések a jó adóügyi kormányzás nemzetközi előmozdítása érdekében;
  • új uniós eljárás a szabályokat be nem tartó harmadik országok jegyzékbe vételére.

A teljes közlemény itt olvasható.