Szakszervezetek a közösségi médiában - képzés

Kommunikációs képzés keretében ismerkedhettek tagszervezeteink képviselői a közösségi média szerepével és funkcióival október 20-án Budapesten. Az egy napos képzésre 17 tagszervezet jelentkezett, közel 25 fővel.

Szakszervezetek a közösségi médiában - képzés

A képzést Gaskó István nyitotta meg, üdvözölve a jelenlévőket. Elmondta, hogy őhozzá ugyan nincs túl közel a Facebook világa, de kétségtelenül fontos szerepe van a mai világban a kommunikációban, ezért is támogatta ennek a képzésnek a létrejöttét.

Hogy megalapozzuk a későbbi gyakorlati ismereteket, "a közösségi média hatása a társadalomra és a fiatalokra" címmel 
Szabados Tímea szociológus munkatársunk tartott egy bevezető előadást. Itt többek között elhangzott, hogy a közösségi média egy kétirányú utca, azaz mi is szabadon kommunikálhatunk, visszajelzést adhatunk, ezáltal demokratizálja a kommunikációt, átlép a hagyományos tömegmédia központosított, hierarchikus modelljéből a hálózatos modellbe, hiszen mindenkinek lehetősége nyílik kommunikálni mindenkivel.

Ezután Kin Róbert, a Kéményseprők Országos Szakszervezete kommunikációs gyakorlatát mutatta be, stílusosan nem Power Point prezentációt használva, hanem a prezi.com bemutatóját. A szervezet tapasztalatai azért is különösen érdekesek, mert nagyon fiatal, gyakorlatilag alig egy éve, hogy elkezdtek szerveződni, és már csak négy megye van, ahol nincsenek jelen.

A délelőtt utolsó előadója Fiedler Péter, a LIGA kommunikációs vezetője volt, aki a szakszervezetek lehetőségeiről beszélt a közösségi médiában, gyakorlati példákat is bemutatva, valamint felhívva a figyelmet arra, hogy a különböző típusú/méretű szakszervezetek számára eltérőek lehetnek az ideális kommunikációs csatornák, ahogyan a témakörök is nyilván nagyban eltérnek.

A délután folyamán először Bognár Ferenc beszélt saját tapasztalatairól a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete Facebook oldalának kialakításáról és üzemeltetéséről. Utána dr. Trembulyák Péter az új Polgári törvénykönyv vonatkozó szabályairól és a sajtóval kapcsolatos jogsértésekről és büntetésekről tartott előadásokat, gyakorlati példákat is felsorolva.

Ezután Fiedler Péter bemutatta a Facebook oldal elkészítésének és használatának legjobb módszereit, átadva tapasztalatait többek között a LIGA Facebook profiljának üzemeltetésével kapcsolatban. A felmerülő kérdések megbeszélése után ismét dr. Trembulyák Péter tartott előadást, ezúttal tagszervezési és szervezetépítési tapasztalatairól, ezen belül pedig a közösségi média használati lehetőségeinek kiaknázásáról.

A rendezvényt a visszajelzések alapján összességében mindenki hasznosnak ítélte, a szervezők pedig csak remélik, hogy a közeljövőben megsokasodnak a szakszervezeti Facebook oldalak és azok kedvelői is!

  facebook  youtube  twitter  indavideo  bloghu  linkedin  android ios


Képek: