Valami elindul Közép-Európában? Szakszervezeti fiatalok találkozója Budapesten

Január 19-én zárult a közép-európai szakszervezeti fiatalok hálózatának fejlesztését elősegítő két és fél napos program 6 ország 60 fiatal tisztségviselőjének részvételével. A szeminárium a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával Budapesten került megrendezésre, második alkalommal.

Valami elindul Közép-Európában? Szakszervezeti fiatalok találkozója Budapesten

A fiatalok a hálózatnak a CEYTUN elnevezést adták (Central European Youth Trade Unionist Network), melynek célja, hogy megerősödjenek a régióban az ifjúsági tagozatok közötti kapcsolatok, és lehetőség legyen személyes és szakmai tapasztalatcserére a lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar fiatalok között.

A találkozón osztrák és német résztvevők segítették a szakmai munkát, és olyan jógyakorlatokat és tapasztalatokat tudtak a közös gondolkodásba beemelni, melyek megmutatták a fiatal szakszervezeti tagoknak: nem lehetetlen leküzdeni azt az akadályt, mely a régióban nagynak tűnik; a szakszervezetek vonzóvá tételét a fiatalok számára, főleg egy ilyen kiélezett helyzetben, a gazdasági válság egyelőre nem enyhülő tünetegyüttesének súlya alatt. Az ifjúsági munkanélküliség további súlyosbodása nem csak a kelet-európai fiatalokat, hanem ugyanúgy az osztrák vagy a német fiatalokat is fenyegeti. A szakszervezet előnyeit azonban nagyon sokan nem ismerik, ehhez pedig egy olyan átfogó marketingstratégiára van szükség, ami széles körben ismertté teszi a szakszervezeteket, azok tevékenységeit, a tagsággal járó előnyöket és az érdekképviselet fontosságát. Így a szeminárium egyik központi témája a PR és kommunikáció volt, és az azon való munka, hogy a tisztességes munka (decent work) minden fiatal számára ismert fogalom és egy olyan kritérium legyen, amiből egyik munkáltató sem engedhet. Ilyen többek között a szociális biztonság, az együtt-döntés, az esélyegyenlőség, az egyenlő elosztás és a tisztességes bérezés kritériuma.

A következő találkozó 2014 októberében, Varsóban lesz, melynek során a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a fiatalok egy figyelemfelkeltő utcai akcióval készülnek, melynek részleteinek kidolgozása és felelőseinek megnevezése elkezdődött. A LIGÁ-ból három fiatal vett részt a programon.

A megnyitón a magyar szakszervezeti konföderációk közül az ASZSZ, az ÉSZT, a LIGA és a SZEF elnökei köszöntötték a fiatalokat, üdvözölve a kezdeményezést. Gaskó István, a LIGA elnöke kiemelte, hogy az ifjúsági munkanélküliség hatalmas probléma Magyarországon, és ismét rávilágított arra, hogy a LIGÁ-nak mennyire fontos a fiatalok helyzetének elősegítése, az ifjúság támogatása akkor is, amikor az oktatásból a munkaerőpiacra lépnek. Elmondta, hogy a LIGA úgy ítéli, hogy ehhez elengedhetetlen már az középiskola utolsó osztályában a fiatalok munka világára való felkészítése, így a konföderáció szakértői jelenleg egy átfogó tananyag tervezésén és megvalósításán dolgoznak.