Az ETUC a minimálbér-irányelv elfogadtatásáért

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC)  2024. július elsejei felhívásában figyelmeztet: novemberben minden tagállamnak jogrendjébe kell ültetnie a minimálbér-irányelvet, ugyanakkor az Eurofound tanulmánya szerint az EU-tagállamok többsége még nagyon keveset tett ebben az ügyben.

Az ETUC a minimálbér-irányelv elfogadtatásáért

Egy új jelentés szerint az EU-tagállamok többsége tavaly nem tett konkrét lépéseket a kollektív szerződéses bérekből és munkakörülményekből származó munkavállalók számának növelése érdekében. Ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség figyelmezteti a tagállamokat a minimálbér-irányelv átültetésének november 15-i határidejére.

2000 és 2018 között legalább három millió ember lett megfosztva a kollektív tárgyalások előnyeitől, nagyrészt az EU által előírt megszorító politikák miatt. Az EU vezetői azóta felismerték, hogy ez hiba volt, és a minimálbérről szóló irányelv előírja, hogy minden tagállam előmozdítsa a kollektív tárgyalásokat, és elérje, hogy a munkavállalók 80%-a kollektív szerződések hatálya alá tartozzon.

Az Eurofound, az EU munka- és életkörülményekért felelős ügynöksége által a bérekről szóló új tanulmány megállapította, hogy 2023-ban:  

"Csak néhány országban észleltek konkrét intézkedéseket – beleértve a javaslatok szakaszában lévő jogalkotási intézkedéseket is – a kollektív tárgyalások lefedettségének előmozdítására. Csak Csehország, Portugália és Románia került megnevezésre.

A legtöbb olyan tagállamban, ahol a kollektív tárgyalási lefedettség alacsonyabb, az érintett szereplők az irányelv előmozdítását és cselekvési tervek kidolgozását tervezik. Ugyanakkor a véleménynyilvánításokon és a 'hogyan lehetne ezt megtenni' kérdésfeltevésen túl a nyilvános vitákban nincs sok konkrét vagy tervezett intézkedés."

Az ETUC főtitkára, Esther Lynch elmondta:

„Ha lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy együttesen, szakszervezeteiken keresztül a tisztességes fizetésről és munkakörülményekről alkudjanak, az jó a gazdaságnak, a társadalomnak és a demokráciának.

Az Eurofound jelentés elismeri, hogy a politikai döntéshozók az elmúlt években a kollektív tárgyalások felé egy nagyon pozitív, 180 fokos fordulatot tettek, de rámutat arra, hogy a kollektív tárgyalási lefedettség újjáépítéséhez többre lesz szükség, mint mindezt szavakban megfogalmazni.

Az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy túl kevés ország teszi meg azokat a konkrét lépéseket, amelyek szükségesek a kollektív tárgyalások megerősítéséhez és a lefedettség visszaállításához a megszorítások előtti szintre. A megélhetési költségek válsága során a dolgozók által elvesztett vásárlóerő helyreállítása érdekében a tagállamoknak konkrét lépéseket kell tenniük a kollektív tárgyalások újjáépítése érdekében, mielőtt lejárna a minimálbérről szóló irányelv átültetésének időszaka.

Az EU-nak többet kell tennie a közbeszerzési irányelvek felülvizsgálatával annak biztosításáért, hogy jövedelmező közbeszerzési szerződéseket csak olyan szervezetek kapjanak, amelyek tiszteletben tartják a munkavállalók jogait, és akik kollektív szerződéseket kötnek a szakszervezetekkel."