Az Európai Üzemi Tanácsok jobb szabályozásáért

2023. október 5-6-án Madridban rendezte meg az Európai Szakszervezeti Szövetség az Európai Üzemi Tanácsokról szóló konferenciáját, amelynek jelmondata az „Egy lépéssel előrébb a jobb Direktíváért” volt.  

Az Európai Üzemi Tanácsok jobb szabályozásáért

A Madridban tarottt konferenciára video híváson keresztül csatlakozott Nicholas Schmit, az EU Munka és Szociális jogok biztosa. Beszédében hangsúlyozta a direktíva szerint a tagállamokban bevezetendő minimálbér fontosságát, és vázolta, hogy jelenleg hol tart ez a folyamat. Felhívta a figyelmet a szociális párbeszéd fontosságára is.

Ezt követően Odysseus Chatzidis, a Deutsche Telekom EWC elnöke következett, aki ismertette a cégen belüli munkájukat. Elmondta, a legnagyobb problémájuk a megfelelő információ és konzultáció hiánya. Transznacionális kérdéseket is érintett, leépített világszinten több ezer dolgozót a német óriásvállalat. Egy esetben nem megfelelő volt a tájékoztatás, és feljelentették a céget. A bíróság 16 000 euróra büntette a DT-t. Szerintük ez nevetséges, itt hívta fel a figyelmet az  új direktívára, ahol a szankciók már jelentősen megváltoznak, a büntetési tételek sokkal magasabbak lesznek.

Őt Anthony Perrocheau, a Thales elktronikai cég EWC elnöke  követte, aki hasonló problémákról számolt be.

Kávészünet után Joaquin Pérez Rey, Spanyol Foglalkoztatás ügyi államtitkár tartotta értekezését. Szerinte a szakszervezeteknek központi szerepet kell vállaniuk a szociális tárgyalásoknál, továbbá, az Európai Ühzemi Tanácsokkal együtt,  részt kell vegyenek a döntéshozatali folyamatokban. Mindezért az üzemi tanácsok részvételi jogait erősíteni kell.

Több kérdés is elhangzott, de mind spanyol helyzetről bontakozott ki nagyobb vita. A nap zárásaként a résztvevők két csoportban megvitatták a cégek digitalizálásának illetve a bizalmassági szabályok alkalmazásának kértdését.

Kanizslai László, munkabizottsági tag

EWC3b.jpg [md-600]