50 éves az Európai Szakszervezeti Szövetség

2023. május 23-án kezdődött az Európai Szakszervezeti Szövetség jubileumi, fennállásának 50. évfordulóját megünneplő kongresszusa, amelyen a LIGA Szakszervezetek Elnökségének küldöttsége is részt vesz. Képünkön Hangonyi Adrienn nemzetközi referens, dr. Mészáros Melinda elnök, Czövek János társelnök és Jáger István elnökségi tag.   

50 éves az Európai Szakszervezeti Szövetség

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 15. kongresszusára 2023. május 23 és 26 között kerül sor Berlinben, ahová mintegy 600 nemzeti szakszervezeti küldött, köztük 41 európai ország mintegy 93 nemzeti szakszervezeti szövetségének delegációja, 10 európai ágazati szakszervezeti szövetség, valamint különleges vendégek érkeznek Európából és Európán kívülről.

Az európai szakszervezeti vezetők négy napon keresztül vitatják meg a szakszervezeti követeléseket és prioritásokat a munkavállalók számára tisztességes megállapodások biztosítása érdekében. Véleményt cserélnek majd a szakszervezetek megújításáról, a munka jövőjéről, az emberek és a bolygó számára új gazdasági modellről, Európa jövőjéről és egy erősebb ETUC-ról.

A kongresszus megünnepli az Európai Szakszervezeti Szövetség 50 éves fennállását is, továbbá megválasztja az ETUC új vezetőségét, jóváhagyja a 2019-2023-as beszámolót, módosítja az ETUC alapszabályát, és elfogadja a legfontosabb dokumentumokat, köztük a Berlini Kiáltványt és az ETUC 2023-2027-es cselekvési programját.

A kongresszuson politikai döntéshozók is felszólalnak, többek közt Olaf Scholz német szövetségi kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Hubertus Heil, Németország szövetségi munkaügyi és szociális minisztere, valamint Nicolas Schmit, foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos.

ETUC szavaz.jpg [lg-1000]