Szervezz a biztonságos és egészséges munkahelyekért!

"Április 28-a, a Nemzetközi Munkásemléknap a szakszervezetek szerepét hangsúlyozza a munkahelyek biztonságosabbá és egészségesebbé tételében, miközben megemlékezik minden olyan dolgozóról, aki munkahelyi baleset vagy betegség miatt vesztette életét" – írja közleményében a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség.

Szervezz a biztonságos és egészséges munkahelyekért!

A szakszervezetek azt tervezik, hogy a biztonságos és egészséges munkakörnyezethez való új ILO-alapjogot felhasználják annak a megdöbbentő számnak a kezelésére, hogy évente hárommillió munkavállaló hal meg munkája miatt, és további tízmilliók szenvednek életüket megváltoztató sérüléseket és betegségeket.

A szakszervezetek a szervezéssel fogják biztosítani, hogy az új alapjog a gyakorlatban is érvényesüljön, és pozitív változást hozzon a dolgozó emberek mindennapi életében. A két ILO-egyezmény (155. és 187.) támogatást nyújt a szakszervezeti szerveződéshez, a munkavállalók képviseletével működő munkahelyi biztonsági bizottságok és a munkahelyi biztonsági képviselők létrehozásával.

Ez a szerveződés javíthatja a munkakörnyezetet a veszélyes munka visszautasításának joga, valamint a kockázatértékeléssel, a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásokkal és az egyéni védőeszközök biztosításával kapcsolatos konzultációs jogok révén. A 187. egyezmény előírja továbbá a nemzeti háromoldalú munkavédelmi szervek létrehozását, amelyekben a kormány, a munkavállalók és a munkaadók egyaránt képviseltetik magukat.

A mérgező munkahelyek elleni küzdelem

Április 28-án a szakszervezetek világszerte az olyan kockázatok, mint az azbeszt és a mérgező vegyi anyagok, valamint az olyan veszélyek, mint a hosszú munkaidő és a munkahelyi stressz elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet, és követelik, hogy az ILO összes egészségügyi és biztonsági egyezményét ratifikáló és végrehajtó országok száma növekedjen.

Owen Tudor, az ITUC főtitkárhelyettese elmondta: "Minden dolgozó embernek joga van arra, hogy a napi munka végén hazatérhessen. Senkinek sem szabadna meghalnia azért, hogy megélhetést biztosítson".

A szakszervezetek biztonságosabbá teszik a munkát, és ezeken a területeken már életeket mentettek meg:

Szilikózis

A vállalatok továbbra is munkavállalók millióit teszik ki túlzott mennyiségű szilikapornak, amely halálos rákos és tüdőbetegségeket okozhat. Az ausztrál szakszervezetek új korlátozásokat vívtak ki a szilícium-dioxidot tartalmazó termékekre, és felére csökkentették a munkavállalók szilícium-dioxid-expozíciós határértékét, aminek köszönhetően a halálos szilikózis esetei a jelenlegi szint egyhatodára csökkenhetnek.

Tengerészek

2022-ben egy holland bíróság fontos győzelmet hozott az ITF, az FNV Havens és a Nautilus NL számára, akik a Marlow Cyprus, a Marlow Netherlands és az Expert Shipping ellen indítottak pert. A bíróság úgy döntött, hogy a hajótulajdonosoknak, hajótulajdonosoknak és a bérlőknek tiszteletben kell tartaniuk a nem tengerészek munkavégzésére vonatkozó záradékot, miszerint a tengerészek helyett csak a hivatásos dokkmunkások végezhetnek igényes, ügyes kötélverési munkát, ha rendelkezésre állnak. A döntés nagyobb biztonságot jelent a tengerészek számára, és biztosítja a dokkmunkások munkahelyeit.

Ápolási otthonok

2020/21-ben az USA-ban 75 000 idősotthoni lakó halt meg a SARS-CoV-2 vírusban, és több mint egymillió idősotthoni dolgozó tesztje volt pozitív. A szakszervezeti ápolási otthonok 10,8%-kal alacsonyabb Covid-19 halálozási arányt jelentettek a lakók körében, és 6,8%-kal alacsonyabb fertőzési arányt a dolgozók körében.