Ülésezett az Európai Üzemi Tanács munkacsoport

Ha a munkáltatók nem tartják be az Európai Üzemi Tanács megalakításával illetve a működésével kapcsolatos szabályokat, a jövőben komoly anyagi következményekkel kell szembesülniük – hangzott el a Munkavállalói részvétel a vezetésben és Vállalati Politikák munkacsoport ülésén, 2023. március 7-én.

Ülésezett az Európai Üzemi Tanács munkacsoport

Az Európai Üzemi Tanács munkacsoport ülésre az Európai Szakszervezeti Szövetség brüsszeli székházában került sor. Az ülést Isabel Schömann, a munkacsoport vezetője indította. Egyetlen napirendi pont volt, az új Európai Üzemi Tanácsokról szóló Direktíva módosítása, illetve az ahhoz kapcsolódó további módosító javaslatok elfogadása.

A legelső direktíva a 94/45-ös volt, amit azóta többször módosítottak, legutoljára 2017-ben. Ezért szükséges egységes keretbe foglalni, illetve a módosításokat beilleszteni az újba. A korábbi direktíva sok esetben csak általános megfogalmazásokkal élt, amelyet nem minden vállalat értelmezett egyformán.  Ezért a munkacsoport a következő tárgykörökben javasolt módosításokat:

  • az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és végrehajtás
  • szakszervezetek szerepe a Különleges Tárgyaló Testületben (SNB) és működésük
  • a Transznacionális ügyek pontos meghatározása
  • a bizalmasság pontos meghatározása.
  • hatékony eljárás az információ és konzultációra
  • a leányvállalati kérések erősítése
  • kommunikáció a felek között helyi, nemzeti és európai szinten,
  • a tárgyalásokra vonatkozó szabályok a Különleges Tárgyaló Testület esetében,
  • az irányelv hatályának kiterjesztése az irányelv előtti megállapodásokra
  • az Ellenőrző vállalkozás meghatározása.

A válaszokra mind két félnek 6 hét áll rendelkezésére. A munkacsoport javaslata szerint ezt az időtartamot csökkenteni kellene, mert lassítja a folyamatokat.

Nagyon fontos, eddig nem is szerepelt a direktívában, a szankciók kérdése. Ha valaki nem tartotta be a szabályokat a munkaadói oldalról, semmilyen büntetést sem kapott, maximum figyelmeztették. A javaslat szerint ennek az összege a globális bevétel 4%-a, de maximum 20 Millió Euró lenne. Ennek az összegnek már elrettentő hatása van, reméljük, hogy minden vállalat kínosan vigyázni fog a szabályok betartására.

Az ülésen résztvevők szinte minden javaslatot érintettek, minden javaslatról kifejtették a véleményüket. Úgy tudni, hogy a javaslatokat támogató EP tagok többségben vannak az Európai Parlamentben, így esély nyílik azok mielőbbi elfogadására. A javaslatcsomag első tárgyalására viszonylag hamar, március 9-én került sor.

Kanizslai László

Munkabizottsági tag