Akció-Európa

2022. október 21-én tartotta ülését az Európai Szakszervezeti Szövetség Sajtó- és Kommunikációs Bizottsága, ahol bemutatásra került a szervezet közös európai fellépéseket biztosító honlapja, az Action-Europe.

Akció-Európa

Julian Scola, az Európai Szakszervezeti Szövetség kommunikációs vezetője elmondta, tavaly a szervezet európai digitális platform és hálózat létrehozását határozta el. A terv a sajtó- és kommunikációs bizottságban született, és Akció-Európa néven indult útjára (Korábban Megafon-projekt néven ismertük).

Az Action-Europe - a szakszervezetek, támogatók, munkavállalók mozgalmának biztosit terepet. Különböző európai országok szakszervezeteinek és támogató szervezeteinek közössége kíván lenni, amely minden munkavállaló számára jobb és igazságosabb élet- és munkakörülményekért harcol. Az Európai Szakszervezeti Szövetség a nemzeti szakszervezetekkel együttműködve dolgozta ki ezt az online cselekvési platformot. A platform európai szinten aláírásgyűjtéseknek, szakszervezeti gondolatok terjesztésének táptalaja, de segíteni szeretne minden munkavállalónak – szerte Európában – megtalálni a saját szakszervezetét. Az alapítók szerint együtt el lehet érni például jobb béreket, több szabadságot, munkahelyi biztonságot és egyenlőséget mindenkinek.

A résztvevők kérdései nyomán elhangzott, van arra lehetőség, hogy nemzeti szinten is létrejöjjenek ezek a digitális platformok, illetve a honlapok tagállami nyelvekre történő fordítása is lehetséges (jelenleg 6 nyelven érhető el a honlap). A DGB képviselője elmondta, a német szakszervetek több digitális kampányt vezéreltek le, sok tapasztalatot szereztek ebben a témában, amelyet szívesen megosztanak másokkal is.

Ezt követően az Európai Szakszervezeti Szövetség 50 éves megalapításának megünneplésének előkészületeiről (Szakszervezeti Történelem Hete) esett szó, és annak a lehetséges üzeneteiről. 1973-2023 retrospektív szakszervezeti történelmi megemlékezést tervez az ETUC. Elhangzott, a szakszervezeti értékeket kell társítani a történelmi dátumokhoz, évfordulókhoz.

Julian Scola ezt követően a szervezet kampányairól adott ismertetőt. Az Európai Szakszervezeti Szövetség jelenleg a megélhetési válság elleni fellépésre helyezi a legnagyobb hangsúlyt. A kampány amely egyik plakátján a profit egy cápa, amely felfalja a béreket. Egy másik plakát képünkön arra hívja fel a figyelmet, hogy sok munkavállalónak a jelenlegi helyzetben gondot okoz a fűtési számla kifizetése is. Az előadó sikeresnek értékelte az ETUC kampányát a minimálbér direktíva bevezetéséért, de elmondta, további feladat, hogy a szakszervezetek segítsék a nemzeti szintű jóváhagyási folyamatot.

A sajtófelelős ezek után a szervezeti történésekre tért rá. Elmondta, 2022. október 28-án Végrehajtó Bizottság ülés lesz, valamint a decemberre tervezett nagy Európai demonstrációról beszélt. Egyelőre még nincs döntés arról, hogy egy, vagy több helyszínen legyenek felvonulások. Azt is megtudhattuk, hogy a szervezet jelenlegi elnöke, Luca Visentini indul a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség elnöki posztjáért, így megválasztása esetén az ETUC-nek új vezetőséggel kell számolnia. A választásra november közepén kerülhet sor.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kampányai közül a tisztességes minimálbérről szólóról már kiadta az EU az irányelvet. A következő cél, a Bérek átláthatóságáról szóló direktíva, amely a végső tárgyalási stádiumban van. Ez azért is fontos, mert az irányelv elfogadása hozzájárulhat a nemek közötti egyenlőséghez is.

A harmadik kampány a Platform munkavállalók kizsákmányolása ellen folyik, azokért a munkavállalókért, akik kárára a munkáltatók sok esetben a legális foglalkoztatást kerülik ki.

Fontos kampány a „Due Diligence” (Kellő gondosság) kampány is. Az Európai Szakszervezeti Szövetség része egy koalíciónak, amelyben civil szervezetek és szakszervezetek is szerepelnek. Ez a koalíció előállt egy irányelv javaslattal, amelyhez támogatói aláírásokat gyűjtött. Ezt követően közös honlap készült, és a következő hetekben kampány indul a szociális médiában, amely az Európai Bizottság által februárban elfogadott vállalatok fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvjavaslatot támogatja. Az irányelv értelmében a hatálya alá tartozó társaságok kötelesek kellő gondossággal eljárni az ellátási láncok tekintetében, hogy azonosítsák vállalkozásuk káros hatásait; integrálják a fenntarthatósági és emberi jogi szempontokat a vállalatirányítási és egyéb irányítási rendszereikbe.

A délután a jelenlévőket arról kérdezték a szervezők, hogy röviden vázolják, a szakszervezeti kommunikációban milyen trendeket tapasztalnak, hogyan kommunikálnak a tagokkal.  E sorok írója elmondta, hogy az utóbbi időben nagyon fontos lett a vizualitás, a képi kultúra, amely a digitális kommunikáció térhódításával még inkább jelentőségre tett szert. Ezért a LIGA Szakszervezetek videókat készített, például az ukrán szakszervezetek támogatásáról, vagy a szakszervezeti szervezésről. Ez utóbbi témakörben bemutatás előtt áll az a videó, amely 13 fiatallal készült riportokon keresztül mutatja be, hogy együtt vagy egyedül lehet a dolgokat elintézni.

Korábban, akárcsak az ETUC, rajzfilmeket is készített a konföderáció, amelyek az alapvető munkavállalói jogokról szóltak, de emellett érdemes kilépni az élőszereplős filmek irányába. A videók a „Szakszervezetek a helyreállításért” projekt keretében kerülnek megvalósításra.

A másik fontos elem, hogy a pandémia alatt sok helyi szakszervezet kezdett on-line kommunikálni, amely kommunikáció napjainkra tovább fejlődött. Több szervezetünk a Facebookon saját csoportot indított, és élő bejelentkezésben tájékoztatja a tagjait arról, hogyan tárgyal a vállalattal. Úgy látjuk, hogy a digitális eszközök használata egyre jellemzőbb a tagszervezeteink körében, ezért erre kell oktatásokat szerveznünk; ez lehet a szakszervezetek megújításának egyik eszköze.

Más felszólalók is elmondták tapasztalataikat, és megerősítették, fontos a szociális média használata – bár elhangzott, a fiatalok körében, legalább is a nyugati országokban, a Facebook csillaga leáldozott –, ugyanakkor a szakszervezetek innovatív megoldásokat kutatnak a tagok megszólítása érdekében. Például a litván szakszervezetek rockkoncerteket is szerveznek, hogy a szakszervezetek nevével ne a múlt, a régi szovjet beidegződések elevenedjenek fel a munkavállalókban.

k.l.