Nem a zaklatásra

2021. november 25-én, a nőket sújtó erőszak és zaklatás ellenes világnapon az Európai Szakszervezeti Szövetség állásfoglalásában hangsúlyozta, Uniós szintű megoldásra van szükség az erőszakkal és a zaklatással kapcsolatos problémák kezelése érdekében.

Nem a zaklatásra

Az uniós intézmények az erőszakos esetek számának növekedése ellenére késlekednek a nemi alapú erőszak leküzdésére irányuló fontos intézkedések meghozatalával- figyelmeztetnek a szakszervezetek a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján.

A nőknek sürgősen fokozott védelemre van szükségük a COVID okozta válság után, mivel jelentősen megnőtt a nők elleni erőszakos esetek számának bejelentése. Ez magában foglalta a védekezés frontvonalában dolgozó női munkavállalók elleni erőszak megugrását, valamint a családon belüli erőszakot és az online zaklatást, amelyet egyes vállalatok által használt megfigyelő szoftverek is elősegítettek.

Európai szinten három fontos kezdeményezés azonban jelenleg blokkolva van:

-          Az Európai Bizottságnak december 8-án kellett volna „a nemi alapú erőszak meghatározott formáinak megelőzésére és leküzdésére” vonatkozó javaslatot előterjesztenie, de ez a múlt héten eltűnt a Bizottság napirendjéről. Hat hónap telt el azóta, hogy a bizottsági konzultáció lezárult.

-          Az EU csatlakozása a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezményhez 2015-ben kezdődött, de az Európai Tanácsban azóta sincs előrelépés ebben az ügyben, annak ellenére, hogy az Európai Bíróság azt a határozatot hozta, hogy az EU-nak nem kell megvárnia, hogy valamennyi tagállam ratifikálja azt.

-           Az EU Tanácsa késlelteti a tagállamok, a munkahelyi erőszak és zaklatás felszámolásáról szóló ILO-egyezmény ratifikálását azzal, hogy jogi tanácsot ad a ratifikációval kapcsolatban – amit az ETUC szükségtelennek tart –, a jogi vélemény kialakításával is az idő telik.

Az ETUC felszólítja az összes tagállamot, hogy kövessék Görögország és Olaszország példáját, és sürgősen ratifikálják az ILO-egyezményt. Az Európai Bizottságnak ma új dátumot kell kijelölnie a nemi alapú erőszak leküzdésére irányuló javaslatára, és biztosítania kell, hogy azok tükrözzék a szakszervezetek és a kollektív tárgyalások kiemelt szerepét a női munkavállalók elleni erőszak felszámolásában. Az ETUC aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ez nem került szóba a bizottsági konzultációk során.

Az ETUC főtitkár-helyettese, Esther Lynch elmondta:

„Miközben a nők egyre gyakrabban szembesülnek erőszakkal és zaklatással, Európa a szükségtelen politikai és jogi vitákat helyezi előtérbe, mint például a munkahelyek erőszak- és zaklatásmentes zónáinak kialakítása. Sok jó szándékú üzenet érkezik ma az EU vezetőitől, de őket később a tetteik és nem a szavaik alapján fogják megítélni.”

„A tagállamoknak követniük kell Görögországot és Olaszországot az ILO 190. számú egyezményének ratifikálásában, és arra kérjük az EU vezetőit, hogy kezeljék prioritásként a nők elleni erőszak visszaszorítását. Ez magában foglalja a női munkavállalók felhatalmazását arra, hogy a fizikai és a digitális munkahelyeket a szakszervezetek segítségével és kollektív tárgyalások révén erőszak- és zaklatásmentes zónákká tegyék.

„A Covid frontvonalán dolgozó nők, különösen az ápolók, a közlekedésben dolgozók, a bolti eladók és a takarítónők fokozottan szembesültek a bántalmazással a járvány alatt, míg az otthonról dolgozók a kiberzaklatás új formáival küzdöttek. Most erősebb és jobban kikényszerített védelemre van szükségük.”

SZ-ZS.B.