Az egyenlő bérezés napja

2021. november 10-e az egyenlő bérezés napja az Európai Unióban, ahol a nők még mindig 14,1%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Európai Szakszervezeti Szövetség arra figyelmeztet, hogy a férfiak és a nők közötti egyenlő bérezés nem érhető el a minimálbér emelése és a nők által végzett munka újraértékelése nélkül.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség a felhívást az egyenlő bérezés napjának alkalmából tette közzé, amely idén november 10-re esik (ettől a dátumtól számítva a nők „ingyen” dolgoznak a férfiakhoz képest az év hátralévő lévő részében.). Pontosan egy nappal azelőtt, hogy az Európai Parlament Foglalkoztatási Bizottsága szavazna a megfelelő minimálbérről szóló EU-irányelv-javaslat megerősítését célzó javaslatokról, és a nemek közötti bérek átláthatóságáról szóló EU irányelv-javaslat Európai Parlament bizottságainak vizsgálatának idején.

Amennyiben a minimálbéreket a mediánbér 60%-ára és az átlagbér 50%-ára emelnék, akkor a nemek közötti bérszakadék
Romániában 25%-al
Görögországban 19%-al
Lengyelországban 12%-al
Szlovákiában 11% - al
Spanyolországban és Luxemburgban 10% - al csökkenne.

„Sok nő az alulfizetett és alulértékelt foglalkozások csapdájába esik. Bizonyos munkaköröket is alulértékelnek, mert főként nők töltik be azokat. Az EU-ban foglalkoztatott 49 millió gondozási szektorban dolgozó munkavállaló 76%-a nő. Ezek a munkakörök rosszul fizetettek annak ellenére, hogy a munka fizikailag és érzelmileg megerőltető, nagy türelmet és szociális készségeket igényel - mondta Esther Lynch, az ETUC főtitkár-helyettese.

Az uniós döntéshozók választhatnak – határozott lépéseket tesznek a nemek közötti bérszakadék megszüntetése érdekében, vagy örökké siránkozhatnak az egyenlő bérezés napján.

Az EU-nak most lehetősége nyílik a nemek közötti bérszakadék megszüntetésére. Ezt megtehetik a fizetések átláthatóságáról szóló irányelv elfogadásával, amely felhatalmazza a női munkavállalókat munkájuk értékének újra rendezésére, a szakszervezeteket pedig arra, hogy kollektív tárgyalásokat folytassanak a fizetésemelésről. Emellett a megfelelő minimálbérről szóló irányelv elfogadása is jelentős lépés lehet, amely a minimálbért a tisztesség küszöbre emeli és megszünteti az akadályokat a kollektív tárgyalások előtt. Ez egy vissza nem térő kettős lehetőség, amely ritkán fordul elő.”

A férfiak és nők közötti bérkülönbség csökkenése %-ban (amennyiben a minimálbéreket a mediánbér 60%-ára és az átlagbér 50%-ára emelnék)

nők férfiak ábra.jpg [md-600]

SZ.Zs.B.