Közös európai platform

2021. október 8 -án tartotta az Európai Szakszervezeti Szövetség Sajtó és Kommunikációs Bizottságának ülését. A szervezet európai digitális platform és hálózat létrehozását tervezi.

Közös európai platform

Julian Scola, az Európai Szakszervezeti Szövetség kommunikációs vezetője először az Európai Szakszervezeti Szövetség által a tagszervezeteknek megnyíló pályázati lehetőségről beszélt. A pandémia után egy helyreállítást célzó alap kapacitásépítési lehetőségeket kínál. 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség Megafon névvel, az Európai Bizottság támogatásával egy európai honlap létrehozását is tervezi, amely több nyelven – először négy nyelven, de a tagszervezetek segítségével, később minden országban érthetően – nyújthat segítséget a szakszervezeti kommunikációhoz és a szervezéshez. A honlaphoz interaktív térképet terveznek, és szeretnék, ha egy gombnyomással ki lehetne választani, a látogatók melyik szervezethez csatlakozzanak.

A projekt 2022 januárjától 2 évig tart, célja információgyűjtés, workshopok szervezése és személyes találkozók tartása a szakszervezetekkel a “Megafon” platformon keresztül, amely kommunikációra, toborzásra, tagok bevonására és szervezésére szolgál. A platformon lehetővé válik petíciók aláírása, adatbázis építése „csatlakozz egy szakszervezethez”- kereső használata. A projekt finanszírozásról novemberben dönt a Bizottság. Az Európai Szakszervezeti Szövetség a következő hetekben előadást tart a projektről, és tájékoztatja a bizottság tagjait, ha a finanszírozási kérelem sikeres. A projektben való aktív közreműködésre és az irányítóbizottsági tagságra a szervezet jelentkezőket vár.

Aline Brüser ETUC (képünkön) elmondta, júniusban a szakszervezeti együttműködés évéről határozott a végrehajtó bizottság, valamint egy olyan esemény megrendezéséről, amely "A szakszervezeti történelem hete" címet kapta. Itt részletes képet adna a szakszervezeti mozgalom történelmi gyökereiről, világossá tenné a szakszervezeti alapértékeket, az egyenlő bánásmódról vagy a női jogokról vallott nézeteket -  a szélsőjobboldali kirekesztéssel szemben. Mindez előkészítené az Európai Szakszervezeti Szövetség 50 éves megalapításának megünneplését 2023-ban. Ennek érdekében a szervezet létrehozta a Szakszervezeti Történelem Hete Bizottságát, amely célja, hogy a közösségi médián keresztül megossza a nemzeti szakszervezet történeti megemlékezéseket egész Európában.

Európai Szakszervezeti Szövetség további kezdeményezése, hogy egy hálózatot állítson fel a digitális szakszervezeti munka megkönnyítésére, Cyber-Net címmel. A kezdeményezés a Microsoft Teams-t fogja használni a Cyber-Net digitális terének platformjaként az anyagok megosztásához és a csevegéshez, az ötletek és az információk cseréjéhez. Az ETUC a lehető leghamarabb, de még az év vége előtt további információkat küld. A részleteket az ETUC a 2021. november 9-10-i konferenciáján tisztázza, amely egyébként hosszú idő óta az első, személyes jelenléttel tartott esemény lesz a szervezet életében.

Ezt követően a jelenlévők szervezeteik legjobb gyakorlatairól számoltak be, arról, hogy a digitális eszközökkel milyen célokat tudtak megvalósítani, például Emma Nilsson elmondta, a svéd SACO a hosszú távú munkanélküliség kezelésére és az álláskeresők segítésére épített ki egy digitális platformot.

k.l.