Hogyan növelhető a termelés hatékonysága? 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek innovatív pályázatának keretében ingyenes tanácsadással segíti a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nemzetgazdasági ágazatokban tevékenykedő munkáltatókat.

Hogyan növelhető a termelés hatékonysága? 

Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a modern technikai eszközök használata - a robotizáció, az automatizáció, az Ipar 4.0 – nap mint nap elhangzó fogalmak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások, és elsősorban a KKV-k nagyon kis százalékban ismerik és még kevesebben használják a termelésben ezeket a technikai eszközöket. Nem véletlen, hogy Európai Uniós összehasonlításban a magyar vállalkozások hatékonysága a legalacsonyabbak közé tartozik. Ennek megváltoztatása mindannyiunk közös érdeke!
 
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú, "Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását?" című pályázata keretében ingyenes tanácsadást nyújtunk a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása" nemzetgazdasági ágazatban tevékenykedő munkáltatóknak!

A fenti pályázat keretében arra vállalkoztunk, hogy a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nemzetgazdasági ágazatban feltárjuk azon modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amik javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát. A vállalkozásokat több oldalról is erre kényszeríti a növekvő munkaerőhiány, a megrendelőkért folytatott gazdasági verseny, és a növekvő bérköltségek. Hazánkban a foglalkoztatottság magasan az Uniós átlag felett van, ami együtt jár azzal is, hogy minimálisra csökkent a szabad munkaerő. Felértékelődött az ember, mint a legfontosabb termelési erőforrás. Dolgozóink hatékony munkavégzése, egészségük és ezzel együtt a munkavégző képességük hosszútávú megőrzése lett a gazdaságos működés fenntarthatóságának kulcsa. 

Ezt felismerve, az ágazatban működő vállalkozások gyártósori munkakörben dolgozó munkavállalói részére ingyenes tanácsadást nyújtunk, hogy megismertethessük velük a munkájukhoz használható modern technikai eszközök pozitív hatásait - mind egészségük megőrzésében, mind a munkájuk megkönnyítésében, - a hatékonyabb munkavégzés eléréséhez. A teljes kép megismeréséhez a pályázat primer kutatásában felmérjük az ágazatban dolgozó gyártósori munkavállalók általános egészségi állapotát. A kérdőív kitöltése önkéntes jelentkezésen alapul, minimum 1000 fős mintavétellel, anonim módon, minden korosztályt bevonva.

Kérdőívünket itt éri el.

Hírlevelünk célja, hogy felhívjuk – a fent megnevezett ágazatban tevékenykedő – munkáltatók figyelmét a pályázat nyújtotta ingyenes tanácsadási lehetőségre. E mellett lehetőséget szeretnénk biztosítani vállalkozásának, hogy vegyen részt a felmérésben. 100 munkahely ingyenes modernizációs és automatizációs feltérképezését végezzük el, akár az Ön cégénél is.

Mit is jelent a munkáltatóknak nyújtott tanácsadás ebben a pályázatban?

A magyar foglalkoztatás történetében újszerű, Ipar 4.0-s kezdeményezés egyik célja, hogy fejlesszük, és tanácsadással segítsük az iparágban tevékenykedő munkáltatókat.

Az együttműködő cégeknél modellezzük és mérjük, hogyan segítheti a kollaboratív robot és exoszkeleton technológiák az emberi munka hatékonyságának növelését, és a munkavégző képesség hosszú távú megőrzését. Célunk, hogy megvizsgáljuk, hogyan lehet a legfontosabb erőforrásunk, az emberi munka hatékonyságát az innovatív, modern ipari technológiákkal növelni, és megőrizni. A tapasztalatok alapján a hiánypótló gyakorlati ismereteket, módszereket, megoldásokat nyújtunk, amelyek bevezetésével, alkalmazásával növekszik a termelés hatékonysága is. Tanácsadásunk keretében konkrét javaslatot teszünk a munkahelyek szükséges átalakítására. Mindezek alapján kidolgozzuk a vizsgált iparágra történő adaptálás lehetőségeit és annak hatását a munkaerőpiacra.

Hogyan vehető igénybe a tanácsadás?

Szakértő kollégánk személyesen fogja megkeresni Önöket a részletek egyeztetése céljából. Tanácsadónk telefonon és e-mailben is rendelkezésre áll az alábbi elérhetőségeken:

Tanácsadó: Stark Bence
Elérhetőség: 30/463-4220, info@modernmunkahelyek.hu

A pályázatról bővebb információt a www.vosz.hu és a www.modernmunkahelyek.hu oldalon olvashatnak, szerződéses partnerünk, a Viacob tevékenységéről pedig a https://www.viacob.hu/hu oldalon tájékozódhatnak.

Projektmenedzser: Varga Julianna
Elérhetőség: 30/645-1269, varga.julia@vosz.hu

A projekt a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú, "Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását?" című pályázat, a Munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projekt keretében valósul meg.