Fegyelmezetten védekezik a járvány ellen a hazai versenyszféra

Egyelőre nincs érezhető hatása a munkahelyeken a járvány gyorsuló terjedésének. A versenyszféra szinte minden szereplője fegyelmezetten védekezik, és már hónapokkal ezelőtt felkészült a második hullámra. Kivételek is vannak, mint a home office indokolatlan tilalma vagy a munkahelyi megbetegedések leplezése. 

Fegyelmezetten védekezik a járvány ellen a hazai versenyszféra

Kedvező tapasztalatokról számolnak be tagszervezeteink, mivel a járvány terjedésének gyorsulása ellenére nem érkeztek jelzések tömeges megbetegedésekről a konföderációhoz – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke emlékeztetett: a vállalkozásoknak elég idejük volt felkészülni a tavaszi korlátozásokat követően, ráadásul az elmúlt hónapokban már folyamatosan rendelkezésre álltak a fertőzésveszély csökkentéséhez szükséges eszközök, például maszk vagy fertőtlenítőszer.

Emellett a cégek is komolyan vették a védekezés fontosságát, így kevés kivételtől eltekintve a munkahelyi érintkezés lehető legalacsonyabbra szorítását is megoldották akár a műszakok átalakításával, akár plexifalak beépítésével, illetve az otthoni munkavégzés elrendelésével.

A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor olyan problémák megjelentek, amelyekre az új protokollok kialakításakor nem lehetett számítani, ezek megoldása folyamatban van.

Mészáros Melinda példaként említette, hogy bizonyos létesítményekben az öltözőhasználatra vonatkozó létszámkorlát miatt a várakozó munkavállalóknak odakint, az immár hideg időben kell állniuk.

Jellemző még, hogy a munkásszállások újranyitása aggodalmat, bizonytalanságot kelt a dolgozókban. Ugyanakkor az elnök kiemelte: a munkaadók együttműködnek az alkalmazottakkal, és a hasonló nem várt helyzetekre mindenhol találtak eddig megoldást.

A jelenlegi helyzetben érthetetlen munkáltatói döntésekkel is találkozunk. Előfordul, hogy annak ellenére tiltja a foglalkoztató az otthoni munkavégzést, hogy elrendeléséhez minden feltétel adott lenne, sőt tavasszal már bizonyítottan működött. Ráadásul a munkahelyen zsúfolt helyiségben kell letölteniük a munkaidőt az alkalmazottaknak. Vagy a foglalkoztató az egyik részlegen elrendelte a home office-t, miközben a másik részlegen, de hasonló munkakörben megtiltották – részletezte Mészáros Melinda.

A Liga elnöke azt hangsúlyozta: mindenki egyetért azzal, hogy az országos leállások vagy akár a helyi korlátozások elkerülése elemi érdek, így összességében fegyelmezett a védekezés. 

Mészáros Melinda emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az iparban, elsősorban a feldolgozóiparban egy felfutó időszak van. Ennek oka egyfelől a megrendelésállomány hirtelen megugrása, részben a raktárkészletek feltöltése, felkészülve a járvány utáni időszakra, másfelől a megrendelések minél gyorsabb teljesítése.

– Egyelőre elkerültük az országos elbocsátásokat, a tömeges leépítéseket, ugyanakkor az iparban tapasztalható felfutás átmenetinek ígérkezik, és várhatóan csak az év végéig tart. Emellett továbbra is súlyos a helyzet elsősorban a turizmus és a vendéglátás területén. A napokban a fürdő- és gyógyturizmus szereplőitől érkeztek jelzések elbocsátásokról. Ez elsősorban a szolgáltatásokat érintette, például a masszőröket – figyelmeztetett Mészáros Melinda.

Lapunk úgy tudja, a legtöbb feszültséget a home office tilalma okozza, de sok helyen kifogásolják az alkalmazottak, hogy a védőeszközöket saját költségükön kell beszerezniük. Szintén sok helyen kötött hallgatólagos megállapodást a munkaadó a beosztottal arról, hogy a működés fenntartása és a pánik elkerülése érdekében nem verik nagy dobra az esetleges megbetegedéseket.

magyarnemzet.hu