Az első hullám után megnőtt a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a COVID-19 járvány első hulláma után augusztusra ötvenhétezer foglalkoztatott kivételével visszaállt a foglalkoztatottság korábbi szintje.

Az első hullám után megnőtt a foglalkoztatottság

2020. június–augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 477 ezer fő volt, a foglalkoztatási szint a márciusi 68.6 %-ról 69.9 százalékra erősödött. Mindez további 54 ezer foglalkoztatottat jelent. Bár az elmaradás a 2019. év azonos időszakához képest még mindig 40 ezer fő, 15–64 évesek foglalkoztatási rátája így is közel a 70 százalék.

A KSH gyorsjelentéséből kiderül, mindkét nem foglalkoztatásában csökkenés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest, de az egyébként is magasabb foglalkoztatási szinttel rendelkező férfiak körében a változás kisebb mértékű volt. A férfiak foglalkoztatása 83,3 százalék, a nőké 67,2 %.

A foglalkoztatottak korcsoport szerinti megoszlása szerint a járvány a fiatalabbakat valamivel jobban érintette, mint az idősebb generációt. A 15-24 éves korosztályban 15 ezerrel kevesebben, a 25-54 éves korosztályban 52 ezerrel kevesebben dolgoznak mint egy éve, de meglepetésre ezen időszak alatt az 55-64 éves korosztály foglalkoztatottjainak létszáma tízezerrel nőtt.

A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 75,2% volt. Az Európai Unió 2020-ra 75%-os célértéket tűzött ki, amit Magyarország – a koronavírus-járvány miatti visszaesést követően – ismét elért.

György László államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal jelentését értékelve felhívta a figyelmet, hogy a 3,8 százalékos magyarországi munkanélküliség a harmadik legjobb adat az Európai Unióban. Az is figyelemre méltó, tette hozzá, hogy 2020 augusztusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma idén először újra meghaladta a 4,5 millió főt.