A földrengés áldozataiért

2020. december 30-án a Horvát Autonóm Szakszervezeti Szövetség humanitárius segítséget kért a földrengés áldozatainak megsegítésére.

A földrengés áldozataiért
Tisztelt Kollégáim!

A romboló földrengés után, amely idén márciusban megrázta Zágrábot és környékét, 2020. december 29-én, egy még pusztítóbb erejű, 6,4-es erősségű földrengés sújtott le Petrinja városára, Zágrabtól körülbelül 40 km-re dél-keletre, Horvátország középső részén.

A földrengés romba döntötte Petrinja városát, és jelentős károkat okozott Sisakban, az egykori ipari központban, valamint a közeli falvakban, és Sisak-Moslavina megye egész területén is, legalább hét ember meghalt, miközben a mentőegységek továbbra is túlélők után kutatnak a törmelékek között. A rengés erősen érezhető volt Horvátország egész területén, beleértve Zágrábot is, ami további károkat okozott a márciusi földrengés során már megrongálódott épületekben és házakban.

Az UATUC épületei is - a zágrábi székház és a sisaki területi irodánk - különösen súlyos károkat szenvedtek. Tagjaink és állampolgáraink százai veszítették el otthonaikat és munkahelyeiket, mivel számos középület megsemmisült, beleértve a sisaki városi kórházat és az ipari létesítményeket, stb.

A földrengés súlyos csapást jelent a környék lakói számára, akik Horvátország 1990-es években vívott függetlenségi háborúját követően jelentős átalakítással szembesültek, akik a közelmúltban gazdasági leépüléssel, a hagyományos iparágak hanyatlásával és a lakosság elvándorlásával küzdenek, ideértve a mostani járvány következményeit is.

Az UATUC azonnal humanitárius segítséget és pénzgyűjtést szervezett a tagszervezetei és tagjai között, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a kollégáinknak, tagjainknak, munkavállalóinknak és állampolgárainknak, akik elveszítették az otthonaikat, munkahelyeiket és szörnyű traumát szenvedtek.

A pusztítás mértéke azonban annyira katasztrofális, hogy sürgős nemzetközi támogatást kell kérnünk polgártársaink számára, hogy hozzá lehessen járulni otthonaik, és munkahelyeik újjáépítéséhez.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindannyiótoknak, akik már kifejezték részvétüket, együttérzésüket és szolidaritásukat, és felajánlották segítségüket. Most arra kérünk benneteket, lehetőségekhez mérten, adományaitokkal segítsetek. Tudjuk, milyen szörnyű volt ez az év a munkavállalók és az emberek számára szerte a világon, ezért bármilyen kis összeget örömmel fogadunk, amit a lehető legjobban fogjuk felhasználni.

Az erre a helyzetre szóló adományaitokat az UATUC számlájára várjuk:

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Trg kralja Petra Krešimira IV br 2, Zágráb

Raiffaiesenbank Hrvatska

IBAN: HR6324840081102644193

Cél: Adomány a horvátországi földrengés áldozatai számára

SWIFT / BIC: RZBHHR2XXXX

A kapott pénzeszközök a földrengés sújtotta térségben a leginkább rászorulóknak kerül átutalásra, figyelembe véve az élet- és a dolgozói igényeiket.

Köszönjük az együttérzéseteket!

Köszönjük a szolidaritásotokat! Bár nem tudjuk megakadályozni az ilyen katasztrófákat, de befolyásolhatjuk azok következményeit és kifejezhetjük az együttérzésünket. Együtt erősebbek vagyunk!

Szolidaritással

Mladen Novosel

UATUC elnök