A nemek közötti bérszakadék ellen

2020. október 5-én az Európai Szakszervezeti Szövetség sajtóközleményében felhívta a figyelmet, hogy ha a nemek közötti bérszakadék ilyen ütemben csökken, csak 20104-re szűnhet meg az Európai Unióban.

A nemek közötti bérszakadék ellen

”Ha a változások a jelenlegi ütemben haladnak, az Európai Unióban meglévő nemek közötti bérszakadékot csak a következő évszázadban lehet megszüntetni – figyelmeztet az Európai Szakszervezeti Szövetség, és hozzáteszi, késést szenved az Európai Bizottság ígért cselekvése a botrányos helyzet megszüntetése érdekében.

Az Európai Szakszervezeti Konföderáció felszólítja az Uniót, hogy mielőbb fogadjon el törvényt az egyenlő munkáért egyenlő bért elv megvalósításának előmozdítására. Európában a nemek fizetése közötti különbség nyolc évenként csökken egy százalékkal, vagyis a nők átlagosan 84 év múlva érhetik el, hogy ugyanazért a tevékenységért ugyanazt a javadalmazást kapják, mint a férfiak. 

Esther Lynch, a szövetség főtitkár-helyettese levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifogásolja, hogy az uniós javaslattévő testület bizonytalan időre elhalasztotta a fizetések átláthatóságát előíró irányelvre vonatkozó előterjesztését. A jogszabály biztosítaná, hogy a munkavállalók hozzáférhessenek a bérezéssel kapcsolatos információkhoz, ezzel felszínre kerülne a hátrányos megkülönböztetés, ami elősegítené az egyenlő díjazás érvényesülését. A szakszervezeti vezető a levélben felhívja a figyelmet arra is, hogy a Covid19 járvány frontvonalában dolgozó ápolók, egészségügyi dolgozók, takarítók nagy része nő, akiknek a szakmáját a társadalom eleve alacsonyabbra értékeli, mint a döntően férfiak által végzett tevékenységeket.

Bár Magyarországon nyolc év alatt 17,6 százalékról 11,2 százalékra csökkent a nemek közötti bérszakadék,van még tennivaló azért, hogy ez megszűnjön. Míg 2010-ben a férfiak ugyanazért a munkáért 17,6 százalékkal kerestek többet, mint a nők, addig 2018-ra az eltérés 11,2 százalékra csökkent — állítja az érdekvédelmi szervezet. Ha az európai országok többsége nem gyorsítja fel a tempót, akkor a nemek közötti bérkülönbség átlagosan 2104-re szűnhet meg, de például Csehországban és Németországban csak 2121-re. Kilenc másik tagállamban nem hogy csökken, hanem nő a szakadék a nemek javadalmazása között, idetartozik Horvátország és Írország. Franciaországban olyannyira lassú a folyamat, hogy a különbség úgy ezer év múlva tűnhet el az ETUC kimutatása alapján.

A jelenlegi évtized végére csak Belgiumnak, Luxemburgnak és Romániának sikerülhet betemetnie a nemek bérezése közötti szakadékot, az utóbbiban azonban ez elfogadhatatlanul alacsony bérszínvonalon történhet meg – szögezi le az Európai Szakszervezeti Konföderáció közleménye.