Az Európai Unió bedobta a mentőövet 

A Covid 19 vírusjárvány következtében kialakult súlyos recesszió és munkanélküliség hatásainak mérséklésére az Európai Szakszervezeti Szövetség  lobbitevékenységet folytatott az európai döntéshozatal különböző szintjein a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elfogadásáért.

Az Európai Unió bedobta a mentőövet 

Az áttörő siker a Európai Tanács 2020 július 21-ei ülésén született meg, mely valószínűleg az egyik legfontosabb döntés, melyet az európai államfőknek az utóbbi évtizedben meg kellett hozniuk. Az EU megmutatta, hogy képes közösen cselekedni, a döntés további késleltetésének kockázata további százezreket kényszerített volna munkanélküliségbe, amely a kormányoknak sokkal magasabb költséggel járt volna, mint a gazdasági fellendülés útjának választása. (2020 március-május között 900 ezer fővel, 14,3 milliósra nőtt a munkanélküliség az Európai Unióban).

Az Európai Szakszervezeti Szövetség üdvözölte a döntést, mely véleményük szerint kifejezetten jó hír annak a 60 millió embernek, akiknek a munkája a helyreállítási alaptól függ. A bejelentést követően az Európai Szakszervezeti Szövetség levélben fordult az Európai Parlamenthez, hogy felhívja a figyelmet az Európai Tanács által megkötött megállapodás tisztázásra váró pontjaira, illetve felszólította az Európai Parlamentet, hogy prioritásként kezelje az elfogadott gazdaságélénkítő terv időbeli és zökkenőmentes végrehajtását. 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség véleménye szerint az Európai Parlamentnek fontos szerepet kell játszania annak biztosításában, hogy az EU kulcsfontosságú értékeit és alapelveit teljes mértékben tiszteletben tartsák, az alábbi kritikus elemek kapcsán kiemelve a következő helyreállítási javaslatokat: 

- az Igazsági Átmeneti Alap csökkentésének visszavonása, a klímaváltozás kapcsán zöld munkahelyek teremtésének fontossága

- az egészségüggyel kapcsolatos finanszírozások csökkentésének visszavonása, beruházások az egészségügybe 

- az alap irányítási mechanizmusainak tisztázása annak érdekében, hogy a kifizetések folyamatosak lehessenek

- az EU saját forrásainak növelése annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat a kölcsönök visszafizetésében

- a szociális beruházások megőrzése a többéves pénzügyi keretben (MFF) és az ESZA+ megerősítése. (ESZA=Európai Szociális Alap)

- a jogállamiság betartásának fontossága

Az ETUC értékelése szerint a gazdaságélénkítő terv jó irányba mutat azzal, hogy elrugaszkodik az előző, 2008-as gazdasági recesszió megszorításokkal próbálkozó válságkezelésétől, melynek negatív hatásai még napjainkban is érzékelhetők. A jó irányban tett előrelépés azonban csak akkor fog valós megoldást nyújtani, ha a gazdaságélénkítő terv hatékonyan támogatja a minőségi munkahelyek megteremtésébe és egészségügybe való beruházásokat, a társadalmi szempontból igazságos és a munkavállalókat is bevonó sürgős klímaváltozással kapcsolatos fellépést, valamint hozzájárul az szociális modell, a szociális védelmi rendszerek, a társadalmi párbeszéd és a munkahelyi demokrácia helyreállításához. 

H.A.