Brüsszel a Magyar Posta kompenzációjáról

2020. június 15-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke válaszolt a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke közös levelére, amelyben a postai szolgáltatásokra vonatkozó irányelvre, a Magyar Posta kompenzációjára vonatkozó kérdést vetettek fel.  

Brüsszel a Magyar Posta kompenzációjáról

Mészáros Melinda Asszonynak

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnökének,

Palkovics Imre Úrnak

a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnökének


Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!

Köszönöm Ursula von der Leyen asszonynak, az Európai Bizottság elnökének címzett, 2020. május 25-i, az EU postai szolgáltatási irányelvével kapcsolatos kérdésről szóló levelüket. Von der Leyen asszony felkért, hogy a nevében én válaszoljak Önöknek.

Tudomásul vettük az egyetemes szolgáltatás nyújtásának nettó költségének a Magyar Posta általi kompenzációjával kapcsolatos aggodalmaikat, valamint azt a konkrét összefüggést, amelyre felhívták a figyelmünket a megnövekedett bérek és egyéb tényezők miatti nettó költségnövekedéssel kapcsolatban.

E tekintetben szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a postai szolgáltatásokról szóló irányelv (a 2002/39 / EK és a 2008/6 / EK irányelvvel módosított 97/67 / EK irányelv) tartalmaz néhány elvet, amelyek többek között meghatározzák az egyetemes szolgáltatási kötelezettség nettó költségét, mint bármely más költséget, amely az egyetemes szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos vagy ahhoz szükséges. A nettó költségek kiszámításának részletesebb útmutatója az irányelv mellékletében található. Ez megerősíti, hogy a növekvő költségek (magasabb bérek és egyéb okok miatt) olyan elemek, amelyek a nettó költség kiszámításának részét képezik. Az irányelv kifejezetten lehetővé teszi az adott tagállam számára – ha az egyetemes szolgáltatási kötelezettségek nettó költségekkel járnak, és ez méltánytalan pénzügyi terhet jelent az egyetemes szolgáltató számára – hogy az érintett vállalkozást állami forrásokból kompenzálja. Ebben az esetben az Európai Unió működéséről szóló szerződésben foglalt vonatkozó állami támogatási szabályokat teljes mértékben be kell tartani. Ez magában foglalja a 2012/21 / EU bizottsági határozat 2. cikkének (1) bekezdésében lefektetett 15 millió eurós felső határt is.

A postai szolgáltatásokról szóló irányelv 23. cikke előírja az Európai Bizottság számára, hogy az négyévente jelentést nyújtson be az alkalmazásáról (például a felülvizsgálatáról) az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. A Bizottság a soron következő felülvizsgálati lehetőséget - a jobb szabályozási követelményekkel összhangban - felhasználja a postai szolgáltatásokról szóló irányelv hivatalos értékelésének elvégzésére, annak felmérésére, hogy az irányelv továbbra is megfelel-e a jelen és a jövő céljainak az egyre inkább digitalizált világban. Mivel ez az előkészítő folyamat magában foglal egy online nyilvános konzultációt az érdekelt felekkel, amely nemsokára, még ebben az évben elindul, szeretném bátorítani Önt és tagszervezeteit, hogy járuljanak hozzá ehhez a folyamathoz.

Az EU postai politikájáról további információt a következő weboldalon talál: https://ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services_en

Tisztelettel:

elektronikusan aláírva:

Hubert Gambs

Előzmény: https://www.liganet.hu/10564-a-postai-szolgaltatasok-fenntartasaert.html


Letölthető dokumentumok:

LIGA HU Von der Leyen.pdf