Az ESZSZ a fizetett betegszabadságért

2020. március 16-án az Európai Szakszervezeti Szövetség nyilatkozatot tett közzé, amelyben többek között felhívja a figyelmet a betegszabadság biztosítására a vírusfertőzés következményeiben érintett munkavállalóknak. 

Annak érdekében, hogy a COVID 19 vírus visszaszorítását célzó erőfeszítések sikeresek legyenek, elengedhetetlen fontos az, hogy a munkavállalók ne szenvedjenek el jövedelem kieséseket a koronavírus miatt, biztosítva legyen az érintett munkavállalók nettó jövedelmének fenntartása és a megélhetésük. Emellett az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívja a figyelmet a minden érintett munkavállaló számára fizetett betegszabadság biztosítására.

A közlemény hangsülyozza, hogy a koronavírus terjedése nagy veszélyt jelent a közegészségügyre. Az Európai Bizottság adatai szerint a tagállamok többsége csökkentette a betegségi ellátásokra fordított kiadásait a 2008-as pénzügyi válság óta. A listavezetők közt szerepel Görögország és Spanyolország, azonban a koronavírus járvánnyal leginkább sújtott Olaszország is jelentősen csökkentette a betegségi ellátásra szánt költségvetését. A magyarországi reformok eredményeként felére csökkent azon emberek száma, akik betegbiztosítási ellátást vettek igénybe 2005 és 2013 közötti időszakban, és az igénybe vett betegnapok száma ebben az időszakban 17 millióval csökkent. A betegszabadság/ táppénz mértékének csökkentése Európában azt eredményezheti, hogy egyre több ember jár betegen dolgozni, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék jövedelmüket, munkahelyüket. Ez kockázatot jelent a közegészségügyre, különös tekintettel a koronavírus kitörésére.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2020 március 9-10-én megtartott Végrehajtó Bizottsági ülésén intézkedéseket sürgetett annak biztosítása érdekében, hogy a tünetekkel járó, és/ vagy karanténba helyezett munkavállalók, valamint azok, akiknek otthon kell maradniuk, anélkül mehessenek szabadságra, hogy félnének a munkahelyük, vagy jövedelmük elvesztésétől. Emellett védve legyenek azon munkavállalói csoportok is, akik esetleg nem jogosultak betegbiztosításra, betegszabadságra, az alacsony fizetésű ágazatokban vagy a bizonytalan foglalkoztatási helyzetben lévőkre, akik nagymértékben függenek a munkából származó jövedelemtől. A Végrehajtó Bizottság sürgeti a kormányokat, hogy legyenek éberek, és gondoskodjanak arról, hogy a munkáltatók ne használják a COVID-19-ees vírust a leépítések vagy tömeges elbocsátások igazolására, s a munkáltatók vállalják a pénzügyi terhekből származó részesedésüket. Ennek érdekében a szakszervezeteket megfelelő módon tájékoztatni kell, és velük kellő időben konzultálni, hogy hozzájáruljanak a dolgozó emberek érdekeinek garantálásához, különös tekintettel a válságból adódó váratlan és súlyos társadalmi és gazdasági intézkedésekre.


(A kép felirata: A méltányos táppénz segít, hogy mindenki biztonságban lehessen.)