25 éves az EÜT irányelv

2019 szeptember 11-én, az Európai Üzemi Tanácsokról szóló irányelv bevezetésének 25. évfordulójára megemlékező konferencián az Európai Szakszervezetek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben felszólítja az új Európai Bizottságot és a Parlamentet, hogy az Európai Unió egész területén erősítsék meg a demokráciát a munkahelyeken.

25 éves az EÜT irányelv

A nyilatkozat további uniós kezdeményezésekre szólít fel, nevezetesen arra, hogy

- több és erősebb Európai Üzemi Tanács jöjjön létre,

- több és erősebb jogokat biztosítsanak a munkavállalóknak, hogy tájékozódhassanak és konzultálhassanak a munkahelyükön zajló jelentős változásokról,

- erősödjön a munkavállalók képviselete a vállalatok igazgatósági szintjein,

- kapjon teret a sokféleség és a nemek közötti egyensúly a vállalati igazgatótanácsokban.

2019. szeptember 11-én Brüsszelben  az Európai Szakszervezeti Szövetség és az Európai Ágazati Szövetségek szervezésében nagyszabású rendezvényt tartottak, amelyeket aaz EP-képviselők, és több parlamenti képviselőcsoport is támogatott. A 18 európai ország 100 Európai Üzemi tanácsának több mint 200 képviselője vett részt a kétnapos konferencián, akik aláírták a fenti nyilatkozatot.

Emélkeztetőül, az Európai Unióban több mint 1100 Európai Üzemi Tanács működik, körülbelül 20 000 munkavállalói képviselővel és legalább 17 000 vállalati szintű munkavállalói képviselővel (főleg Németországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és Norvégiában).

Isabelle Schömann, az Európai Szakszervezeti Szövetség konföderációs titkára elmondta: „A munkavállalók részvétele jog; jó a munkavállalóknak, a vállalatoknak, a közszolgáltatásoknak és a társadalom számára is. Hasznos segítség a digitalizáció és az éghajlatváltozás változásainak kezelésében is.”

Ha Ursula von der Leyen kinevezett bizottsági elnök valóban meg akarja erősíteni a demokráciát és a demokratikus részvételt, ahogyan azt állítja, akkor a Bizottságának lépéseket kell tennie a munkahelyi demokrácia fokozása érdekében. Bízunk benne, hogy együtt dolgozhatunk vele, Dombrovskis alelnökkel és Schmidt biztossal abban, hogy hangot adjunk a munkavállalóknak a munkahelyen és az őket alkalmazó szervezetekben.”