A demokrácia és a szabadságjogok Európában és Közép-Ázsiában

A fenti címmel rendezte meg a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-Európai Regionális Tanácsa „Nyári Egyetemét” Budapesten 2019. július 9-e és 11-e között. A tanácskozást a LIGA Szakszervezetek részéről Szabó-Zsura Brigitta nyitotta meg.

A demokrácia és a szabadságjogok Európában és Közép-Ázsiában

A tanácskozást Irakli Petriashvili, a szervezet főtitkára nyitotta meg, aki megnyitóban nagy előrelépésnek értékelte, hogy sikerült elfogadtatni egy új ILO konvenciót, amely a konföderációk és a tagszervezeteik számára is nagyon fontos.

Szabó-Zsura Brigitta hangsúlyozta, a LIGA Szakszervezetek elkötelezett a demokrácia és a szabadságjogok érvényesülése mellett, ezen értékek köré szervezi tevékenységét, mert meggyőződése szerint ez vezet a munkavállalók helyzetének javításához. Az elmúlt évek folyamatos minimálbér emelései kiemelik a szakszervezeti munka fontosságát. A LIGA Szakszervezetek a Munka törvénykönyve módosítását számtalan alkalommal indítványozta, így tett ebben az évben is, és érdemi tárgyalásokra számít az év második felében. Szabó-Zsura Brigitta hozzátette, Magyarországon a szociális párbeszéd akadozva működik, és ez helyi szinteken is problémát okoz. Ez ellen a LIGA tagszervezetei többször is demonstráltak az elmúlt időszakban. A hozzászóló pozitív eredmények között említette az elmúlt időszakban elfogadott nemzetközi normákat, EU szinten a munka és a magánélet összeegyeztetését célzó irányelvet, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetben pedig a munkahelyi erőszak és zaklatás visszaszorítása érdekében hozott egyezményt és ajánlást.

A megnyitójában Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség, és egyben a Pán-Európai Regionális Tanács elnöke elmondta, véleménye szerint hibás az a piaci stratégia, amely a versenyképességet az olcsó munkaerővel próbálja biztosítani. Az alacsony bérek és az olcsó munkaerő nem lendíti fel a gazdaságot, de így keleten több millió munkavállaló elhagyja az országot. Ezen országok gazdaságpolitikája számára két lehetőség nyílik; vagy olyan munkakörülményeket teremt, hogy a munkavállalók nem vándorolnak el, vagy kötelezi azokat, akik az országban maradtak, hogy dolgozzanak azok helyett, akik elmennek. Szerinte a magyar túlóratörvény is erről szól. Hozzátette, az EU más országaiban is gyengül a munkajogi és szociális védelem, és ez negatív spirált indít el a munkavállalók kárára.

A tanácskozáson elhangzott, a szakszervezeteknek az összefogás erejével arra kell kényszeríteniük a kormányokat, hogy ne engedjék el a munkavállalók és a nyugdíjasok kezét. Az Európai Unióban már tag országok szakszervezetei felkínálták a jelen lévő tagjelölt országok szakszervezeti tisztségviselői felé, például a szerb és a macedón kollégáknak, hogy a csatlakozási tapasztalatok átadásával segítik csatlakozási folyamatot.

Ezt követően a résztvevők a demokrácia és a szabadságjogok érvényesülésének több vetületét vizsgálták, a már csatlakozott, és a csatlakozni kívánó országokban, így Ukrajnában, Montenegróban, Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában is.


l-