Részvét

A LIGA Szakszervezetek sajnálattal értesült arról, hogy Jan Guz, az Lengyel Szakszervezetek Szövetségének elnöke (OPZZ) május 24-én elhunyt. A LIGA Szakszervezetek a lengyel testvérszakszervezet számára kifejezte részvétét.

Részvét

Jan Guz 1956-ban kelet-lengyel munkáscsaládban született. Szüleinek halála után árvaházban nevelkedett. Lakatosnak tanult, majd később politikatudományi tanulmányokat folytatott. Korán csatlakozott a szakszervezeti mozgalomhoz, mert elkötelezte magát a munkavállalói jogok, az egyenlőség és a társadalmi igazságosság mellett.

Különböző pozíciókat töltött be a Biała Podlaska régió helyi szakszervezeteiben. 1997 és 2004 között az OPZZ alelnöke volt, 2004 óta az OPZZ elnöke.

Nemzetközi szinten mindig támogatta a szakszervezeti szolidaritást. A nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettségének köszönhetően 2006-ban az OPZZ sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséghez (ITUC) és az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC). Jan Guz aktívan részt vett a multilaterális szakszervezeti együttműködésben, például a kétoldalú együttműködésben a német vagy az ukrán szakszervezetekkel vagy a Balti-tengeri Szakszervezeti hálózat (BASTUN), iletve a Visegrádi szakszervezeti csoport munkájában, melynek lelkes szorgalmazója és motorja volt.

Jan Guz kulcsszerepet játszott Lengyelországban a háromoldalú párbeszéd visszaállításában azzal, hogy 2015-ben hozzájárult a Szociális Párbeszéd Tanácsának (Rada Dialogu Społecznego) létrehozásához, amelynek az egyik alelnöke lett.

Jan Guz aktívan részt vett a diszkrimináció kezelésében és az egyenlőség előmozdításában. Támogatta a migráns munkavállalók jogait. Támogatta a az Európai Unión belül a magasabb bérekhez való felzárkózást és az európai minimálbérek bevezetését.

A temetésére május 29-én kerül sor szülüvárosában, Biała Podlaskában.