Kultúraváltás a bejelentők védelmében

2019. március 3-án az Európai Szakszervezeti Szövetség közleményében „óvatosan üdvözölte” azt a megállapodást, amely Uniós szintű szabályozásnak nyit utat a visszaélések bejelentése kérdésében, valamint EU-szintű kötelezettséget szab a munkáltatók számára, hogy megvédjék és meghallgassák a munkahelyi problémákat felvető munkavállalókat.

Az elfogadott irányelv megköveteli, hogy a több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató munkáltatók írásban elfogadott, munkahelyi bejelentési eljárásokat vezessenek be.

A késő esti megállapodásra válaszolva, Esther Lynch, az ETUC konföderációs titkára azt mondta: „Időről időre a katasztrófák és botrányok felmerülése után azt halljuk, hogy a munkavállalók már figyelmeztették a munkáltatókat a veszélyekre, de nem hallgatták meg őket. A direktívának egy kultúraváltás kezdetét kell jelölnie arról, hogyan kezeljék a munkáltatók az EU-ban a bejelentőket.

A tagállamoknak át kell ültetniük ezt a jogszabályt, a szakszervezeteknek pedig figyelemmel kell kísérniük annak biztosítását, hogy nemzeti szinten végrehajtsák azokat. Mégpedig oly módon, ahogy a nemzeti jogszabályok által védett szakszervezteti tisztségviselők teszik a munkavállalók védelmében.”

Az Európai Szakszervezeti Szövetség különösen megkönnyebbült attól, hogy a tárgyalások végén létrejött kompromisszum magában foglalta a szakszervezetek által megkövetelt változtatást, miszerint a munkavállalóknak nem kell használniuk a kötelező belső eljárást, ha a hatóságoknak jelentik aggályaikat.

Túl korai azt mondani, hogy ez az irányelv megváltoztatja a játékszabályokat” - tette hozzá Lynch, „mivel rengeteg lehetséges rejtett akna van még, például nincs munkajogi védelme azoknak, akik a munkavállalók érdekében bejelentéseket tesznek. Ha azonban a tagállamok a szakszervezetekkel együttműködnek a szabályok nemzeti szintű megvalósításában, akkor ez jelentős javulást eredményezhet a rosszindulatú cselekedeteknek való kitettségen, és a bejelentők védelmében a megtorlás ellen”.

Fordította: k.l.