Partnerek által a partnerekért

2019. február 6-án Brüsszelben ünnepélyes aláírási ceremónián írták alá az Európai Szociális Partnerek 2019-2021-es munkaprogramját az európai munkáltatók és munkavállalók, valamint az Európai Bizottság képviselői.

Partnerek által a partnerekért

Az eseményen részt vett Marianne Thyssen Foglalkoztatásért és Szociális ügyekért felelős EU Biztos, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, illetve a soros elnökséget átvevő Románia munkaügyi és szociális minisztere Marius-Constantin Budai valamint Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára és az európai munkáltatók szövetségeinek vezetői.

A 2019-2021-es munkaprogram fontos mérföldkő a szociális partnerek és a szociális kérdések fontosságának elismerésében. A 2016-os négyoldalú megállapodás után (A szociális dialógus új kezdete: erősíteni az európai és a nemzeti szociális párbeszédet, erősíteni a szociális partnerek befolyását és szerepét az Európai Szemeszterben, és kapacitásépítési támogatások alapítása a szociális partnereknek) a 2019-2021-es munkaprogram 6 részből áll: Digitalizáció, a munkaerőpiac és a szociális ellátórendszer teljesítményének javítása, a képességek fejlesztése, a munkabiztonsági kockázatok és pszicho-szociális veszélyek kezelése, a kapacitásépítés az erősebb szociális dialógusért és a cirkuláris (újratermelődő) gazdaság.

Az aláírási ceremónia után Luca Visentini kijelentette, a program a szociális partnerek által lett megalkotva, és a szociális partnerekért fog működni.

Az anyag részletesen egyelőre csak angolul olvasható, lásd a mellékletben.


Letölthető dokumentumok:

ESP_WP_2019-2021_1.pdf