Az EPSU főtitkára Magyarországon

Az EVDSZ-hez látogatott 2019. január 18-án Jan Willem Goudriaan az Európai Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (EPSU) főtitkára, hogy tájékozódjon a magyarországi eseményekről, és az eseményekkel kapcsolatos EVDSZ álláspontról. A találkozón részt vett Dr. Mészáros Melinda, a LIGA elnöke is.

Az EPSU főtitkára Magyarországon

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, dr. Szilágyi József tájékoztatójában kiemelte a szociális párbeszéd hiányát Magyarországon. A "rabszolgatörvény"-ként elhíresült Mt. módosítás kapcsán ismertette az EVDSZ aggályait a törvény előterjesztésével, elfogadásával, tartalmával és a kormányzati kommunikációval kapcsolatosan. A Felek véleményt cseréltek a kialakult helyzetről, különös tekintettel a pártok, a civilek és más társadalmi csoportok részvételére az érdekérvényesítő folyamatban.

A LIGA elnökasszonya kérte az EPSU főtitkárát, hogy az Európai Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége kezdeményezze a munkaszervezéssel kapcsolatos EU irányelv felülvizsgálatát. Az EVDSZ elnöke azt kérte az EPSU főtitkárától, hogy az EVDSZ-nek küldött szolidaritási levelekben foglaltakkal összhangban - melyet köszönettel fogadott az EVDSZ - az EPSU jelezze aggályait, fenntartásait a miniszterelnök, a köztársasági elnök és az országgyűlés elnöke felé is. Kérte továbbá, hogy a magyar szakszervezetek érdekérvényesítő tevékenységét a nemzetközi szervezetek minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék, hogy a konfliktus feloldása érdekében minél hamarabb sor kerülhessen egy érdemi tárgyalásra a szakszervezetek és a kormány között.

vd.hu