Szolidaritás

2019. január 18-án támogató levelet küldött a magyar konföderációknak Grygorii Osovyi, az FPU (Ukrán Szakszervezetek Szövetsége) elnöke, aki egyben a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség alelnöke is.

Szolidaritás

Az Ukrán Szakszervezetek Szövetsége, amely szervezet 44 ágazati szövetséget és több mint 5 millió munkavállalót tömörít, támogatását és szolidaritását fejezi ki a január 19-i a magyar Munka törvénykönyve módosítása elleni tiltakozással, mert az a szociális partnerekkel való konzultáció és szociális dialógus figyelembe vétele nélkül került elfogadásra.

A „rabszolgatörvény” megmutatja, hogy a kormány nem törődik a dolgozó emberekkel. A törvénymódosítás az évi 250 óra túlmunkát 400-ra emeli fel és a korábbi munkaidőkeretet 3 évesre bővíti. Ez jelentősen rosszabbítja a munkafeltételeket és a munkavállalókat kizsákmányolja. Így a munkáltatók a túlóradíjazás nélkül fizethetik a munkavállalókat, és három évük marad a túlórák kifizetésére. A törvény nem veszi figyelembe a túlórák egészségre és biztonságra, valamint a munka- és a magánélet egyensúlyára gyakorolt hatását.

Meg kell azt is említeni, hogy néhány évvel ezelőtt a kormány már átalakította a munka világára vonatkozó törvényeket és az adótörvényeket, ezzel jelentős előnyt biztosított a munkáltatóknak, továbbá korlátozta a munkavállalók sztrájkhoz való jogát.

A változásokat elfogadhatatlannak ítéljük, és teljes támogatásunkról biztosítjuk követeléseteket, hogy vonják vissza a „rabszolgatörvényt” és vegyék figyelembe az ILO konvenciókat.

Grygorii Osovyi,

az FPU (Ukrán Szakszervezetek Szövetsége) elnöke

a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség alelnöke.