Ne a túlórából kelljen megélni...

Az Európai Közszolgálati Szakszervezet (EPSU) szolidárisáról biztosította a magyar szakszervezetek 2018. december 8-i tüntetését.

Ne a túlórából kelljen megélni...

Kedves Kollégák!

A hétvégén tartandó demonstráció alkalmából szolidaritásunkról biztosítom a résztvevőket. EPSU a magyarországi tagszerevezetei, valamint a magyarországi szakszervezeti mozgalom oldalán áll a Munka Törvénykönyve módosítására vonatkozó javaslat elleni tiltakozásuk kapcsán, amely évi 250-ről 400-ra növelné a túlórakeretet, valamint 1 évről 3-ra emelné a munkaidő elszámolási keretét.

Elítéljük ezt a javaslatot, amely korlátozná a munkavállalók jogait, egészségüket és biztonságukat, pihenési jogukat és a munka és a magánélet egyensúlyát veszélyeztetné.

A közszféra-leépítések már így is fokozott nyomást gyakorolnak dolgozókra Európa-szerte, hogy több órát dolgozzanak. Ennek kapcsán aggodalommal figyeltük a magyar állami szektorban történt elbocsátásokat is. A túlórákeret emelésére és a munkavállalók kárára való rugalmasság növelésére irányuló javaslat olyan időszakban érkezett, amikor az átlátható és kiszámítható munkakörülmények, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának kérdése az európai napirenden kiemelt témák között szerepelnek, köszönhetően a nemrégiben benyújtott EU-s javaslatoknak is.

Az EPSU úgy véli, hogy a munkavállalóknak nem kellene több órát dolgozniuk és túlórát vállalniuk ahhoz, hogy tisztességes megélhetést biztosítsanak önmaguk és családjuk számára, és támogatjuk tagszervezeteink tisztességes bérekre irányuló követeléseit, többek között az Európai Szakszervezeti Szövetség béremelési kampányán keresztül is.

Reméljük, hogy az ügy gyorsan megoldódik és hogy a magyar kormány eleget tesz a szakszervezetek követeléseinek, és tisztes munkakörülményeket biztosít valamennyi ágazatban dolgozónak.

Sok sikert kívánunk.

Szolidaritásunkat kifejezve,

Jan Willem Goudriaan
EPSU főtitkár


Letölthető dokumentumok:

EPSU_solidarity_letter_HUN_06.12-1.pdf