Sokszínű szakszervezeti mozgalom

December 2-7. között, Koppenhágában kerül megrendezésre a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) IV. Kongresszusa, melynek címe és egyben célkitűzése: „Erősítsük a munkavállalókat, változtassuk meg a szabályokat!”.

Sokszínű szakszervezeti mozgalom

A LIGA Szakszervezeteket Dr. Szilágyi József, Tóth Zsuzsanna és Szabó-Zsura Brigitta képviselik. (képünkön)

December 2-án látványos, az ITUC öt régióját bemutató műsor keretén belül nyitották meg a rendezvényt. Megnyitó beszédet mondott Lisette Risgaard a dán Szakszervezeti Szövetség elnöke, Lars Rasmussen Dánia miniszterelnöke, Guy Rider a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója. A felszólalók a szakszervezeti mozgalom sokszínűségét méltatták és emellett hangsúlyozták, hogy valós változásokra van szükség világszerte a munkavállalók kizsákmányolásának megállítása érdekében.

A Kongresszus programja négy fő téma köré szerveződik:

Béke, demokrácia és jogok
A gazdasági hatalom szabályozása
Globális változás- Igazságos átmenet
Egyenlőség.

A fenti témák mellett három alcsoportban tárgyalják a résztvevők a munka jövője, a szervezés és a béregyenlőtlenségek témaköröket.

Ezeken túl a Kongresszus jogosult az ITUC főtitkárának a megválasztására. Az erről szóló szavazásra december 5-én, szerdán kerül sor. A posztra két jelölés érkezett: Sharon Burrow és Susanna Camusso. Az ausztrál Sharon Burrow az elmúlt nyolc évben töltötte be a főtitkári tisztséget. Suzanna Camusso az olasz CGIL szakszervezet jelöltje első alkalommal pályázik erre.

sz.zs.b.