Nemzetpolitika és népegészségügy az NGTT ülésén

2017. október 11-én ülést tartott a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács. A résztvevők elsősorban nemzetpolitikai és népegészségügyi kérdéseket vitattak meg.

Nemzetpolitika és népegészségügy az NGTT ülésén

Első napirendi pontként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről tájékoztatta a résztvevőket. A tájékoztatójában azokat a kormányzati intézkedéseket foglalta össze, melyek az anyanyelvi oktatás és a gazdaságfejlesztés területén segítik a határon túl élő magyarokat kulturális identitásuk megőrzésében. A napirendhez kapcsolódva a levezető elnök kezdeményezte, hogy a témában a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) adjon ki állásfoglalást.

A LIGA Szakszervezetek elnöke a munkavállalói oldal soros elnökeként egyetértett ezzel a felvetéssel, egyben jelezte, hogy a nemzetpolitikai intézkedések során össze kellene hangolni az anyaországi és a határon túl élő magyarokat érintő programokat. Ennek alapkövét jelenthetné egy egységes gazdaságfejlesztési stratégia. Kiemelte, hogy elsősorban az anyanyelv művelésére és a kulturális örökség megőrzésére kellene koncentrálni. Javasolta, hogy ennek elősegítése érdekében a kormány indítson be egy cserediák programot. Ezt az elgondolást több felszólaló is támogatta.

Viszontválaszban Semjén Zsolt jelezte, hogy jónak tartja a javaslatot, és a kormány elgondolkodik a megvalósításon.
Második napirendi pontként dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár tartott tájékoztatót a szervezett népegészségügyi szűrésekről. Az előadó kiemelt fontosságúnak nevezte a daganatos betegségek, így az emlő és méhnyakrák, valamint a vastagbélrák megelőzését. Az előadó felhívta a figyelmet a védőnői hálózat fontosságára és ismertette a rövidesen bevezetésre kerülő mobil szűrőhálózat koncepcióját.

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda az oldal soros elnökeként konkrét javaslatokat fogalmazott meg a témához kapcsolódóan. Elsődleges fontosságúnak nevezte a háziorvosi szolgálat szerepét, valamint a hálózat fejlesztését. Felhívta a figyelmet, hogy a hálózat fejlesztése nem valósulhat meg az itt dolgozók anyagi és az erkölcsi megbecsülésének javítása nélkül. Javasolta a foglalkoztatás-egészségügy bevonását is, mely lehetőséget adna - a célzott szűrővizsgálatok elvégzése mellett - a munkahelyi kockázatok felderítésére, és a foglalkoztatási megbetegedések megelőzésére is.

A munkáltatói oldalon dr Zs. Szőke Zoltán vetette fel a szűrőprogramokon való kötelező részvétel bevezetésének lehetőséget. Ennek átgondolását a LIGA elnöke is támogatta. A vita kapcsán dr. Szentes Tamás arról tájékoztatta a Tanácsot, hogy kormányzati szinten dolgoznak egy pozitív és negatív ösztönrendszer kialakításán.

A napirendi pont végén dr. Mészáros Melinda javasolta a magzati szűrőprogramok integrálását a rendszerbe, valamint a kötelező és ingyenes védőoltások körének bővítését. Az NGTT ülésének lezárásaként a levezető elnök felkérte a Tanács oldalait, gondolják át az egyes oldalaknak a határon túli magyarok szervezeteivel való kibővítésének lehetőségét.

Horváth Lajos

A közös állásfoglalás, a „Közös felelősségünk: a magyar nemzet jövője” nyilatkozat letölthető honlapunkon.

Fénykép: Ngtt.hu