Cél az EU átlag-életszínvonal elérése

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, mint az Országgyűléstől és a Kormánytól független konzultációs, javaslattevő és tanácsadói testület, 2023. november 10. napján tartotta ez évi negyedik és egyben utolsó plenáris ülését, ahol a résztvevők a következő nyilatkozatot fogadták el. 

Cél az EU átlag-életszínvonal elérése

Sajtóközlemény

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, mint az Országgyűléstől és a Kormánytól független konzultációs, javaslattevő és tanácsadói testület, 2023. 11. 10. napján tartotta ez évi negyedik és egyben utolsó plenáris ülését.

Az ülésen az oldalak megvitatták „A köznevelési intézményrendszer korszerűsége és hatékonysága” címet viselő téma mellett a „Konzultáció a 2024. évi minimálbérről és garantált bérminimumról” című témát, melynek megtárgyalása minden év végén a munka törvénykönyvében foglalt felhatalmazás alapján előírt kötelezettsége a Tanácsnak.

Az ülésen megfogalmazásra került a következő álláspont:

Magyarország egy európai felzárkózási folyamatban van, az európai uniós átlag-életszínvonal elérése a cél. Ennek eszközeként jelenik meg a reálbérek növelése, valamint a gazdaság élénkítése, a termelékenység és hatékonyság fokozása. A magyar gazdaság bizonyította válságállóságát és sikerült az inflációs nyomást is enyhíteni. Következő feladatunk a belső fogyasztás ösztönzése, amelynek egyik motorja a lakossági fogyasztás. Mindezekhez elengedhetetlen a legkisebb bérek növelése, amely megnövekedett keresletet generálva fejtené ki pozitív hatását a gazdaságra és a költségvetésre egyaránt. Az NGTT tiszteletben tartja a Munkavállalók és Munkaadók egyezségét, felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a minimálbér tárgyalás nem pusztán a minimálbérről szól, hanem társadalmi felelősséget is tartalmaz. Felelősséget tartalmaz a tekintetben, hogy milyen gyorsan áll helyre Magyarországon a gazdaság lendülete, ilyen értelemben a lakosság magabiztossága, fogyasztási készsége.