Alper László emléktorna

Augusztus végén ebben az évben is megrendezte a Liga Vas- és Fémipari Szövetsége a Kispályás Labdarúgó Tornáját Csillebércen. A szövetség határozatot hozott arról, hogy korábbi elnök, Alper László nevét viselje a rendezvény.

Alper László emléktorna

Alper László 2014. július 27-én, 50 évesen hunyt el. Családtagjain és barátain kívül a LIGA szakszervezetek vezető testületeinek tagjait is sokkolja tragikus és hirtelen halála. Lacinak nagyon sok barátja volt. Közismert volt Győr városában, a munkahelyén, és valamennyi konföderáció vasas ágazatában dolgozó munkatársa között. Jó volt vele dolgozni, mert szakmai felkészültsége, jó humora, könnyed kapcsolatteremtő képessége, nyugalma, biztonságot sugárzott még a legkritikusabb helyzetben is. Nem kímélte magát a munkahelyi sztrájk szervezésében-vezetésében sem, de szót kért és kapott a LIGA Kossuth téri tiltakozó tüntetésén is. A közös hangot a présgépen dolgozó munkavállalóval, vagy a Rába Vezérigazgatójával egyaránt hamar megtalálta. 1997- től a Liga Vas- és Fémipari Szövetség ügyvivője volt, majd 2011 évtől haláláig elnöke. Fontosnak tartotta az érdekképviseleti munka végzése mellett, az évente ismétlődő kispályás labdarúgó torna megrendezését.

A Szövetséghez tartozó tagszervezetek részéről mostanára már elvárás lett, a 2000 évben első alkalommal megrendezett labdarúgó torna megrendezése. A torna minden alkalommal a tanévkezdés előtt, augusztus utolsó hétvégéjén került megrendezésre. A sportrendezvény helyszíne 17 alkalomból 16-szor a Csillebérci Szabadidő központ volt, a szolgáltatást biztosítókkal kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően, az utóbbi években szinte csak az időpontot kellett jeleznünk és a rendezvény előkészítése zökkenőmentesen, rutinszerűen megoldódott. 2014 évben Laci még részt vett az esedékes sport rendezvény előkészítésében.

A tragédia bekövetkezése után az elnökség Alper László emlékét őrizni kívánta, ezért egyhangú testületi határozattal a Liga Vas -és Fémipari Szövetség Kispályás Labdarúgó Tornáját 2014 évtől kezdődően, Alper László Emléktorna néven rendezzük. Az általa kiválóan képviselt barátság - összetartás - szolidaritás értékrend az Emléktorna egész ideje alatt is jól érezhető. A győztes csapat az első évtől kezdődően vándorkupa díjat kap, amelyre felkerül a neve. A következő évben visszaadja a kupát egy másolat ellenében, amennyiben újra győz, a neve ismét felkerül a kupára és egy évig ismét nála a trófea.

A tornán díjazásban részesül a legjobb játékos, a legtöbb góllövő, a legjobb kapus és a legjobb szurkoló tábor. A résztvevők az ország 6 régiójából érkeznek. Legnagyobb résztvevői szám 220 fő, a legkisebb 70 fő volt.


Soha fel sem merült, hogy bármi oknál fogva a rendezvény elmaradjon, annak ellenére sem, hogy voltak olyan évek, amikor a Szövetség pénzügyi okok miatt semmilyen támogatást nem tudott nyújtani, a rendezvény önköltséges alapon is meg lett tartva. A mindenkori elnökség feladata, hogy ameddig a Liga Vas- és Fémipari Szövetség létezik, az Alper László Emléktorna megrendezésre kerüljön. Erről a Szövetségnek nem kell határozatot hoznia, mert elképzelhetetlen hagyományunk elhagyása!

Kötél Zoltán LVFSZ elnök