"A munka világának a tisztességes együttműködésről kell szólnia"

2017. június 6-án a LIGA Szakszervezetek és az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) sajtótájékoztatót tartott Kovács Ferenc tisztségviselő elbocsátása ellen, amely elbocsátást a szakszervezetek vezetősége a szakszervezet elleni támadásként értékelte. A sajtótájékoztatón bambaként robbant a hír, hogy a szakszervezetek törekvéseit siker koronázta.

Az ügy előzménye, hogy Kovács Ferenc (képünkön) Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete elnök munkaviszonyát a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette. A Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete vezetőjét 44 év munkaviszony után bocsátották el. A szakszervezet egyeztetést kezdeményezett, azonban a munkáltató és az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége képviselői között 2017. május 25-én lezajlott tárgyalás sikertelenül zárult.

Azonban az EVDSZ mindezt nem hagyta annyiban, nyilatkozatában kiemelte, „Szakszervezetünk nem tud mást tenni, mint az érdekérvényesítés eszközeivel élni a szakszervezetünket ért támadás ellen, illetve a szakszervezeti tisztségviselőnk megvédése érdekében.” Az EVDSZ szolidaritási és tiltakozó nyilatkozatokat gyűjtött, illetve különböző akciókat helyezett kilátásba, ha a munkáltató nem vonja vissza az intézkedését.

A felmondás indoka szerint a tisztségviselő műszak-áthelyezéseket hajtott végre a munkáltató hozzájárulása és tudta nélkül - vagyis úgy cserélgette az esti és délutáni műszakokat, hogy a szakszervezeti tevékenységét elláthassa. Mindez hosszú éveken keresztül nem szúrt szemet, de a bértárgyalások során a korábbi gyakorlat hirtelen óriási hibának látszott.

A tiltakozásoknak - csakúgy, mint a konfliktus különböző szereplőivel folytatott tárgyalásoknak - meg lett az eredménye. A tatabányai önkormányzat polgármestere tulajdonosi jogkörénél fogva utasította a vállalat menedzsmentjét, hogy vegyék vissza az elbocsátott szakszervezeti tisztségviselőt. S mindez éppen a sajtó tájékozató alatt derült ki.

A sajtótájékoztatón Mészáros Melinda felhívta arra a káros folyamatra a figyelmet, hogy az utóbbi évben szaporodtak a szakszervezeti tisztségviselők elleni támadások. „A jármű-, a hulladékgazdálkodás-, és a villamos-energia iparban is előfordult, hogy azonnali hatállyal rúgtak ki képviselőt; Tatabányán éppen a bértárgyalások ideje alatt.” A LIGA Szakszervezetek elnöke hozzátette: „A jogszabályok kijátszása húzódik meg annak a hátterében, hogy azonnali hatállyal szüntetik meg ilyen esetekben a szakszervezeti tisztségviselők jogviszonyát, amelyet sem jogilag sem szakszervezet-politikailag sem tudunk elfogadni. Mindamellett, hogy a szakszervezetek kollektív jogosítványai 2012-ben jelentős mértékben csökkentésre, korlátozásra kerültek, úgy ítéljük, meg, hogy a gyakorlat is olyan irányba halad, amely a szakszervezetek munkáját nehezíti." Végezetül az elnök kifejtette, a munkavilágának nem erről, hanem az együttműködésről kellene szólnia.

-l-

Az ügy részleteit az EVDSZ honlapjáról ide kattinva ismerheti meg!


Képek: