Az ODFSZ a komolyzenei "szuperközpont" ellen

Pár napja internetes hírforrások tömkelege adta hírül, hogy a szerdai kormánydöntésre vár egy ún. komolyzenei "szuperközpont" kialakításának szándéka. Az erről szóló előterjesztés az ügyben érintettek nagy többsége számára ismeretlen, míg azokra, akiket a kormánybiztos a koncepció megvitatásába bevont - az értesülések szerint - a meglepetés és az elkeseredettség erejével hatott.

Az ODFSZ a komolyzenei

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete a megismertek alapján veszélyben látja a Magyar Állami Operaháznak, mint Hazánk emblematikus, komolyzenei fellegvárának jövőbeni helyzetét.

Az ODFSZ emellett szeretne rávilágítani arra, hogy mintegy két éve egy kormányhatározat következtében a Társulat súlyos egzisztenciális és morális válságon esett át. Létszámleépítés miatt százak veszítették el munkahelyüket, és kényszerültek arra, hogy családjaikkal együtt a munkanélküliség keserű kenyerét egyék.

A jelentős személyes erőfeszítéseknek is köszönhetően újra teljes fényében tündöklő Erkel színház nagyszámú, telt házas előadásai, és az Operaház kiemelkedő látogatottságú produkciói, ismét művészek és színházi dolgozók százai számára jelentettek - ez idáig úgy tűnt - stabil, és viszonylag megfelelően megfizetett munkahelyet. A tervezett átalakítás azonban - ismerve az ezzel járó folyamatokat - újfent a létbizonytalanságba taszítaná a szakszervezet tagjait, illetve a Társulat szinte minden tagját.

Az ODFSZ ezért levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a kormányülésen ne támogassa egy olyan tartalmú előterjesztés elfogadását, amely a Magyar Állami Operaház eddigi függetlenségét csorbítaná, és Társulatot a jelenlegi viszonyokhoz képest sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe sodorná.