KÖZDEMOSZ egyeztetés

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldala és a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ) ágazati szakszervezeteinek vezetői egyeztettek november 26-án, Budapesten.

KÖZDEMOSZ egyeztetés

Napirenden két téma, az OKÉT üléssel kapcsolatos állásfoglalás, valamint a KÖZDEMOSZ jövőbeni akcióinak szervezése szerepelt. Mivel a miniszterelnöknek írt levéllel kapcsolatos törvényi válaszadási kötelezettség határideje november 26-án lejárt, ismertették dr. Modori László helyettes államtitkár válaszlevelét.

Az ülés elején Fehér József oldalügyvivő arról tájékoztatott, hogy a Miniszterelnökség - még a határidő lejárta előtt - azt a választ adta megkeresésünkre, hogy a munkavállalói oldal levelét átküldte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

Pongó Géza, a LIGA Szakszervezetek társelnöke azt javasolta, hogy minél hamarabb össze kell hívni az OKÉT plenáris ülését.

Ne hagyjuk magunkat, szükséges tárgyalnunk. Nagyon sok ágazatnál az ágazati párbeszéd sem működik - tette hozzá.

Varga László SZEF elnök pedig azt indítványozta, hogy az oldal nevében levelet kell fogalmazni elégedetlenségünkről dr. Modori helyettes államtitkárnak. Hozzátette: Szerintem peren kívüli megegyezések lehetnek, de klasszikus OKÉT tárgyalásoknak nem látom az esélyét.

Az oldalügyvivő ezt követően megfogalmazta: Biztos vagyok benne, hogy december 15-ig megtartjuk az OKÉT plenáris ülését, hiszen december 18-án lesz az utolsó idei kormányülés.

A Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ) ülésén Mendrey László azt javasolta, hogy a bizottság tagjai záros határidőn belül egyeztessenek a közszféra 2014. évi béreiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

Ezért aztán az oldalügyvivőtől azt kérték a bizottság tagjai, hogy a KÖZDEMOSZ nevében írjon levelet és hívja egyeztetésre Varga Mihályt.

A levél alapján ugyanis úgy értelmezhető, hogy a nemzetgazdasági miniszter a kormány részéről kijelölt tárgyaló - mondta Fehér József.

Elhangzott, hogy a KÖZDEMOSZ vegye át a kezdeményezést, és a december 2-i héten, de legkésőbb december 7-én tárgyaljanak Varga Mihállyal. Mendrey László, a KÖZDEMOSZ operatív bizottságának tagjaként felhívta a figyelmet arra, hogy hírt kell adni magunkról, tájékoztatni kell a közvéleményt, hogy létezik és működik a KÖZDEMOSZ. Ezután különböző, jelenleg még nem publikus javaslatok hangzottak el a jövőbeni fellépés esetleges módjairól. Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy állandó fenyegetettséget, folyamatos nyomásgyakorlást kell fenntartani.

Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc

KÖZDEMOSZ sztrájk közszféra


Képek: